Pływające Tatsoi dla Smoka
Wąż Smokowi na rozgrzewkę daje zupkę z Tatsui .
Czas : 1 godzina
Składniki :
½ litra dobrego rosołu ( ja dałam taki z kury , wołowiny i kurczaka z warzywami )
1 szklanka obranego i podzielonego na kawałki białego mięsa z kurczaka
½ kalarepki
1 mała marchewka
½ szklanki pokrojonej w cienkie paseczki kapusty pekińskiej
1 puszka ,, Koktajlu tropikalnego Tao-Tao „
5 dag makaronu ryżowego nitki
1/2 szklanki porwanych na kawałki listków Tatsui
½ szklanki pokrojonej dymki ( szczypiorku )
pieprz cytrynowy
przyprawa do dań chińskich
1 łyżeczka utartego świeżego imbiru
1 łyżeczka curry
Pokrojoną w cienkie słupki marchewkę , kalarepkę , kapustę pekińską – zalać rosołem i gotować 30 minut. Dołożyć imbir, mięso z kurczaka , odsączone owoce z ,, Koktajlu tropikalnego „ .Doprawić przyprawą do dań chińskich , pieprzem cytrynowych .Makaron zalać wrzątkiem i zostawić na 3 minuty- odsączyć . Nakładać do miseczek makaron , zalać zupą , posypać Tatsui i szczypiorkiem .
,,.. . Tatsoi jest warzywem o dość ostrym smaku przypominającym trochę smak rzodkiewki i kalarepy