Leczo
Artykuł zewnętrzny
2 kg papryki (najlepiej czerwonej i zielonej)
1 kg pomidorów
1/2 kg cebuli
1/2 szklanki oleju
sól
pieprz
Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w paseczki.
Pomidory umyć i pokroić w ósemki.
Cebulę obrać i pokroić w piórka lub plastry.
W głębokim garnku rozgrzać olej i wrzucić cebulę. Jak będzie szklista dodać paprykę i po lekkim podsmażeniu pomidory. Dusić warzywa do momentu, aż pomidory się rozgotują. Na koniec wszystko doprawić solą i pieprzem.
Gotową potrawę przełożyć do słoików i pasteryzowac 30 min w temp. 90 stopni Celsjusza. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
Do takiego lecza możemy później dodawać kiełbasę, pieczarki, kostkę sojową, mięso i co nam przyjdzie do głowy i obiad lub kolacja gotowe.