Grzybowe fusion dla Małpy

19 marca 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Grzyby to produkt kuchni całego świata .Ciekawa byłam jak smakuje łączenie smaków chińskich i polskich w prozaicznej grzybowej .

Czas : 1 godzina

Składniki :

6 kapeluszy prawdziwków – suszonych

6 grzybów Mun

6 suszonych kurek

6 suszonych podgrzybków

4 małe cebule

1 łyżka masła

1 łyżka oleju

1 łyżka kremowego serka topionego

sól

pieprz mielony

sos sojowy- grzybowy

szczypta przyprawy do dań chińskich ( takiej jaką się używa )

2 łyżki mąki

½ litra bulionu drobiowego lub warzywnego ( może być z kostki )

garść makaronu ryżowego wstążki

Grzyby namoczyć i ugotować ( ok. 30 minut ) w szklance wody . Odsączyć – wywar zostawić . Grzyby pokroić w paseczki .

Cebulę pokroić w piórka i zezłościć na maśle . Grzyby , cebulę , wywar z grzybów i bulion wymieszać razem i gotować na małym gazie 30 minut. Doprawić sosem sojowym, pieprzem i przyprawą do dań chińskich .Zagęścić mąką roztartą z olejem i serkiem .Zagotować .

Makaron zalać osolonym wrzątkiem i zostawić pod przykryciem na 10 minut. Odcedzić ( przekroić ) .

Podawać zupę z makaronem ryżowym wstążki lub penne ryżowym .

file1269017245