Dama nad brzegiem Atlantyku
Morszczuk zapiekany z masłem escargot – pyszny .
Czas : 45 minut
Składniki :
Ryba :
3-4 kawałki fileta z morszczuka
Szczypta soli
pieprz mielony
mąka
olej do smażenia
Masło escargot:
4 łyżki miękkiego masła
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 roztarty ząbek czosnku
1/2 łyżeczki musztardy
2 łyżki drobno posiekanej wędzonki surowej ( ja użyłam Szynki Szwartzwaldzkiej )
2 łyżki płatków migdałowych
1 drobno usiekana cebulka
2 łyżki soku z cytryny
szczypta pieprzu mielonego
1/4 łyżeczki j soli
Rybę osolić , posypać pieprzem , oprószyć mąką i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron .
Utrzeć masło z pozostałymi składnikami .
Przełożyć rybę do naczynia do zapiekanek . Nałożyć na płaty ryby masło z dodatkami . Wstawić do piekarnika i zapiekać 10 minut.
Podawać rybę z ziemniakami z wody ułożoną na fasolce szparagowej – polaną masłem które ściekło z ryby przy zapiekaniu .