Naleśniki po pekińsku

20 marca 2010,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Naleśniki po pekińsku – z warzywami i kaczką

Składniki na ciasto naleśnikowe:

1 szklanka mleka
1 szklanka wody
1 szklanka mąki (więcej/mniej to już według uznania )
1 – 2 jajka
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia

Składniki na farsz:Duck-Pancakes1

1 kaczka (ok.2 kg)
2-3 łyżek miodu
olej sezamowy
2 pęczki szczypioru
sos Hoisin
sos śliwkowy
słodki sos sojowy
ogórek, sałata, pietruszka, por, zioła (do wyboru)

Przygotowanie:

Do wysokiej miski lub garnka wbijamy jajka, wlewamy mleko, wodę, dodajemy mąkę oraz przyprawy – wszystko razem mieszamy mikserem lub ręcznie. Gdy otrzymamy jednolitą konsystencję smażymy średniej grubości placki na złoty kolor, najlepiej na niewielkiej ilości oleju. Kaczkę za pomocą pędzla zabejcować miodem i sosem sojowym, i powiesić na haku w suchym, zimnym miejscu na godzinę, aby skruszała. Następnie ponownie „pomalowac” kaczkę miodem i wywiesić na kolejne 7 godzin do skruszenia, w chłodnym miejscu. Tak skruszałą kaczkę, wstawić w żaroodpornym naczyniu do pieca i w temp.200 stopni, piec po 45 min. na każdym boku. Gotową kaczkę wyjąć z pieca, obedrzeć z chrupiącej skórki, pokroić w plasterki. Następnie kawałki kaczki polane sosem kłaść na naleśnika wraz z pokrojonymi zielonymi warzywami i ziołami. Pozawijać i podawać na ciepło.



FORUM - bieżące dyskusje

Włosy wypadają i łamią się... jak s…
Na włosy świetnie działają wszelkie wcierki trychologiczne np peeling kwasowy i inne specyfiki...
Nadkwasota
Czy ktoś skutecznie wyleczył nadkwasotę dzięki diecie lub naturalnym metodom: zioła, suplementy itp?...
Co sądzicie o liposukcji.
Liposukcja jest dość inwazyjnym zabiegiem, związanym z koniecznością miejscowego znieczulenia. Problemem są jednak częste...
Powiekszenie biustu
W Pure Clinic w Lublinie wykonywane jest powiększanie piersi z użyciem przeszczepu tłuszczu. Jestem...