Makrela z chutney z jabłek, imbiru

14 września 2015, dodał: Anka Skakanka
Artykuł zewnętrzny

Makrela w niskiej temperaturze, chutney z jabłek, imbiru i wódki 4 porcje

(przepis Michela Morana, ambasadora Alei Smaków warszawskiej Galerii Mokotów)

 

Składniki:

Filtety z makreli 4 szt.,

oliwa z oliwek 0,5 l,

siekany czosnek 4 szt.,

rozmaryn 1 łodyga,

śmietana 100 ml,

wódka do smaku

 

Chutney:

Jabłko 1 kg,

miód 2 łyżki,

cebula 50 g,

imbir, 30 g

4 liście białej kapusty

 

Sposób wykonania:

Oczyszczone filety z makreli układamy na blaszce ,zalewamy  oliwą z oliwek, posypujemy siekanym czosnkiem i rozmarynem. Całość wstawiamy do pieca na 60° i pieczemy około 45 minut. Pokrojone w kostkę jabłko smażymy w miodzie z cebulą i imbirem na wolnym ogniu. Kapustę blanszujemy po czym kroimy w małą kostkę. Powstałe z jabłek chutney mieszamy z kapustą. Na talerzu kładziemy makrelę i chutney z jabłek. Śmietanę ubijamy z wódką i dekorujemy makrelę.

 

 

file1411382263



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Motyle w obiektywie
Gdzie one latają o tej porze roku? Ja ich w moich okolicach nie spotykam....
Motyle w obiektywie
https://w.fotka.com/024/123/2e6b905b31.jpg https://w.fotka.com/024/123/9ea41a32b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/830abd9232.jpg https://w.fotka.com/024/123/38604270b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/ebb4908516.jpg Rusałka Kratkowiec - Araschnia levana. Wiosenna szata barwna.
Błąd lekarski?
Nie bardzo wierzę , że coś nie działa bo to taki organizm....
Multicooker: Philipsa czy Redmonda?
Ja nie mam i jakoś żyję ☺