Zwyczajny kawałek chleba, który jemy codziennie może nie być wcale tak zdrowy jak nam się wydaje! Niewiele osób zdaje sobie sprawę z faktu, iż spożywanie glutenu może być niebezpieczne. O szkodliwości glutenu mówi się coraz częściej i stąd coraz więcej osób przechodzi na tzw. dietę bezglutenową. Celiakia i wrażliwość na gluten ukrywają się pod postacią dziesiątek innych, różnie nazwanych chorób.
Według danych z badań naukowych nadwrażliwość na gluten może być związana z chorobami o podłożu autoimmunologicznym (tarczyca) oraz neuropsychiatrycznymi, takimi jak autyzm czy schizofrenia. Wielu naukowców wskazuje, że eliminacja glutenu z diety może poprawić zdrowie osób cierpiących na schizofrenię i autyzm.
Nadwrażliwość na gluten może powodować szereg rozmaitych dolegliwości, które rzadko są łączone z tym zbożowym białkiem. Natomiast dla osób z nietolerancją glutenu zawierające go produkty są trucizną! Dlatego wyeliminowanie z diety tej substancji może pomóc w osiągnięciu witalności i zdrowia na całe życie.
Chorzy zazwyczaj nie zdają sobie sprawy z przyczyny trapiących ich dolegliwości, a ponieważ diagnozowanie kliniczne jest bardzo trudne oraz niepewne – leczeni są w zupełnie innym kierunku. Warto zatem wiedzieć, że nietolerancja glutenu może występować aż w czterech postaciach: klasycznej (pełnoobjawowej), niemej (ubogoobjawowej), ukrytej (latentnej), a także jako postać skojarzona.
Do groźnych chorób wywołanych spożywaniem glutenu należą:
● osteoporoza,
● zespół jelita drażliwego,
● nieswoiste zapalenie jelit,
● anemia,
● rak,
● chroniczne zmęczenie,
● afty
● reumatoidalne zapalenie stawów,
● toczeń,
● stwardnienie rozsiane
● i niemalże wszystkie inne choroby autoimmunologioczne.
Naukowe pismo „The New England Journal of Medicine” wymienia aż 55 „chorób”, które mogą być spowodowane spożywaniem glutenu. Najpoważniejsza forma alergii na gluten – celiakia, dotyka jedną osobę na sto, z czego większość nawet nie wie, że ją ma. Jednak łagodniejsze formy wrażliwości na gluten są jeszcze bardziej powszechne i mogą dotyczyć jednej trzeciej mieszkańców Europy zachodniej i USA. Celiakia i wrażliwość na gluten ukrywają się pod postacią dziesiątek innych, różnie nazwanych chorób.
Nietolerancja glutenu jest tylko jednym z licznych przykładów chorób z agresji systemu odpornościowego, skierowanej przeciwko komórkom własnego organizmu, zwanej autoagresją albo chorobą immunologiczną. Niemniej jednak wszystkie te choroby mają tę samą przyczynę – niekontrolowane (patologiczne) wnikanie do organizmu substancji pochodzących ze środowiska zewnętrznego. Najnowsze badania wykazują, iż nietolerancja glutenu może powodować liczne problemy zdrowotne również u osób, u których nie wykryto celiakii. Niestety, 90% osób nie wie, że to właśnie gluten powoduje ich dolegliwości.
Zalecane produkty naturalnie bezglutenowe to przede wszystkim:
• mięso i ryby,
• jajka
• owoce, warzywa,
• rośliny strączkowe
• nasiona i orzechy.
• quinoa,
• kukurydza,
• proso (kasza jaglana)
• amarantus
• ryż
• gryka
Niewykryta na czas alergia lub nietolerancja glutenu może prowadzić do anemii, uczucia ciągłego zmęczenia, niedoborów składników mineralnych i zaburzeń w prawidłowej pracy mięśni.
Wśród objawów nietolerancji glutenu wymienia się:
• nadpobudliwość
• bóle kości i stawów
• migreny, ciągłe zmęczenie
• dolegliwości brzuszne i zaburzenia trawienia (wzdęcia, zaparcia, biegunki)
• bóle brzucha
• wysypki skórne
• pieczenie w przełyku
• uczucie przelewania w jelitach
• zapalenia jamy ustnej np. afty
• otyłość
Objawy te są bardzo groźne, gdyż działają wyniszczająco na cały organizm. Celiakia najczęściej dotyka maluchy, ale również osoby po 50 roku życia. Częściej chorują na nią kobiety niż mężczyźni. Objawy te pojawiają się kilka godzin po spożyciu glutenu. Niestety rozwijającej się celiakii mogą towarzyszyć objawy nie charakterystyczne i nie widoczne, warto więc wykonać Test Obciążeń, który ocenia stan całego organizmu.
Autor: Andrzej Kopiecki