Ekspresowe ciasto kokosowe

7 sierpnia 2015, dodał: Izabela77
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

– 150 ml mleka

– 60 g masła

– 240 g wiórków kokosowych

– 150 g cukru

– 1 jajko

– 40 g mąki

– ½ łyżeczki proszku do pieczenia

– 200 g świeżego ananasa pokrojonego w kostkę

Dodatkowo:

– 25 g wiórków kokosowych do posypania

– masło

– bułka tarta

Przygotowanie:

W rondelku podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim masło. Po wystudzeniu mieszamy z wiórkami kokosowymi i cukrem. Dodajemy jajko, mąkę, proszek do pieczenia i wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ananasa do ciasta, jeszcze raz mieszamy i przekładamy całość do foremki o średnicy 24 cm wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Na koniec oprószamy wiórkami kokosowymi. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut.

file1407759208