Ekspresowe ciasto kokosowe
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
– 150 ml mleka
– 60 g masła
– 240 g wiórków kokosowych
– 150 g cukru
– 1 jajko
– 40 g mąki
– ½ łyżeczki proszku do pieczenia
– 200 g świeżego ananasa pokrojonego w kostkę
Dodatkowo:
– 25 g wiórków kokosowych do posypania
– masło
– bułka tarta
Przygotowanie:
W rondelku podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim masło. Po wystudzeniu mieszamy z wiórkami kokosowymi i cukrem. Dodajemy jajko, mąkę, proszek do pieczenia i wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ananasa do ciasta, jeszcze raz mieszamy i przekładamy całość do foremki o średnicy 24 cm wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Na koniec oprószamy wiórkami kokosowymi. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut.