słoneczna tarta
Artykuł zewnętrzny
200 g mąki
100 g zimnego masła
3 jajka
1 mała cukinia
2 marchewki
2 pory (biała część)
listki natki pietruszki
1/2 szklanki mleka
1 łyżka masła
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- z mąki, masła, jednego jajka i szczypty soli zagnieść ciasto,
- uformować kulkę i włożyć na 1-2 godziny do lodówki,
- po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę, wykleić ciastem też boki blaszki by powstał kołnierz,
- po nakłuwać ciasto widelcem i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 20 min,
- marchew obrać, wszystkie warzywa pokroić w cienkie plasterki,
- warzywa wrzucić do garnka, dodać masło i chwilę dusić, dodać przyprawy,
- pozostałe jajka rozkłócić, dodać mleko i przyprawy, wymieszać
- warzywa wyłożyć na ciasto, zalać masą jajeczną,
- piec w piekarniku rozgrzany do 200 stopni celcjusza przez 15 min,
- ułożyć na wierzchu listki natki pietruszki i piec jeszcze 5 min.