Ciasto – kasza manna pod żurawiną
Składniki:
1 litr mleka
masło – 1 paczka
5 łyżek kakao
5 łyżek żurawiny
1 opakowanie herbatników
Biszkopty 1/2 opakowania
1 garść płatków czekoladowych
cukier 3/4 szkl
1 szt galaretki żurawinowej
11 łyżek kaszy manny
Przygotowanie:
Foremkę wykładam herbatnikami, a następnie posypuję czekoladowymi płatkami.
Żurawinę zalewam wrzątkiem (na ok. 15 minut).
Przygotowuję też galaretkę – z 1/4 mniej wody niż z przepisu na opakowaniu.
W garnku gotuję mleko aż będzie ciepłe, wtedy dodaję masło (lub margarynę), cukier, mieszam wszystko aż do rozpuszczenia, dodaję kaszę mannę i ponownie mieszam mieszamy -masa ma być naprawdę gęsta (bez mieszania powstaną grudki).
Masę dzielę na dwie części. Do jednej dodaję kakao.
Najpierw wylewam masę czekoladową. Przekładam ją ponownie herbatnikami, potem nalewam na nie drugą porcje. Całość posypuję żurawiną odsączoną z wody.
Układam po bokach formy biszkopty.
Posypuję całość żurawiną.
Gdy galaretka zgęstnieje (ale nie stanie się zupełnie sztywna) polewam nią przygotowane ciasto.
Wkładam wszystko na noc do lodówki.
Smacznego!