Pierogi z kapustą i grzybami

14 marca 2010, dodał: kamil
Artykuł zewnętrzny

FARSZ

* kapusta kiszona 2 kg
* grzyby świeżych 1/2 kg
* grzyby suszone 5 dag
* cebule 2 duże
* olej do podsmażenia cebuli i farszu

CIASTO

* mąka biała pszenna 1 kg
* płynu (mleko woda) 1i3/4 szklanki
* olej 5 łyżek
* jajka 2 duże

PRZYPRAWY

* pieprz czarny mielony
* pieprz ziołowy
* sól
* przyprawa w płynie do smaku

Mąkę wysypać zrobić gniazdko dodać jajka i pomału zarabiać, dodawać stopniowo olej i z wodą gorącą wyrabiać aż będzie bez smug żółtka i elastyczne(pozostałą mąkę wykorzystać przy wałkowaniu do podsypywania).

Z ciasta odkrawać kawałek na placek rozwałkować i wycinać krążki (pozostałe przykryć ściereczką aby nie obsychało)
jeśli ciasto nie chce się sklejać można posmarować brzeg wodą lub białkiem, gotować na wolnym ogniu w osolonej wodzie.

FARSZ
Kapustę i grzyby ugotować, kiedy ostygną przekręcić przez maszynkę do mięsa.
Cebulkę pokroić w kostkę podsmażyć na rumiano, dodać do farszu i przyprawić wszystko podsmażyć, odstawić do ostygnięcia.

W krążki wkładać farsz i sklejać dobrze dociskając brzegi (uważać aby farsz nie dostał się między sklejane brzegi, podczas mogą się rozkleić).

file1268582413