Babka gotowana | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Babka gotowana

14 marca 2010, dodał: kamil
Artykuł zewnętrzny

babka jest pyszna,można ja polać polewa.


składniki

* margaryna do pieczenia 25 dag
* cukier 1 szklanka niepełna
* mąka ziemniaczana 1,5 szklanki
* mąka pszenna 2 łyżeczki
* jajka 5 sztuk dużych
* proszek do pieczenia 2 łyżeczki płaskie
* olejek aromatyczny wg. smaku
* bułka tarta do formy
* masło do wysmarowania naczynia

Margaryn utrzeć z cukrem na puszysto, dodawać po jednym żółtku, następnie dodać make z proszkiem do pieczenia i zapachem, ubić z białek piane na sztywno i dodać do ciasta wymieszać bardzo pomału.Przełożyć ciasto do formy wysmarowanej masłem ,posypać bułką tartą,zamknąć i wstawić do garnka z gorącą woda,woda powinna sięgać do 3/4 wysokości formy,formę obciążyć aby nie wypływała z wody.Od zagotowania się wody gotować ciasto 90 minut

file1268582218



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz