Sałatka z gyrosem
Artykuł zewnętrzny
1/2 kapusty pekińskiej
2 szklanki mięsa drobiowego z rosołu
1 pomidor
2 ogórki kwaszone
1 cebula
5 łyżek ketchupu
1 mały słoik majonezu
1 sos sałatkowy koperkowy lub ziołowy (+ olej, ocet)
przyprawa gyros
olej
Mięso przyprawić przyprawą gyros (ilość wg. uznania) i podsmażyć krótko na 1 łyżce oleju. Zostawić do przestygnięcia.
Kapustę poszatkować. Dodać do niej sos sałatkowy zrobiony zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dokładnie wymieszać.
Cebulę obrać, drobno posiekać. Pomidora i ogórki pokroić w kostkę.
Składniki układać warstwami w następujacy sposób:
1/3 kapusty, ketchup, mięso, pomidor wymieszany z połową cebuli, majonez
1/3 kapusty, ogórki wymieszane z reszta cebuli, majonez
1/3 kapusty, wierzch posmarować majonezem.