Kurczak pachnący cytrusami
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
1 kurczak(1,5 kg)
1 cytryna
1 grapefruit
1 pomarańcza
1 łyżka masła
1/2 pęczka natki pietruszki
5 ziemniaków
4 marchewki
1 seler
sól, pieprz, curry, papryka słodka, oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
- Kurczaka myjemy, nacieramy solą pieprzem, papryką i curry,
- masło mieszamy z tymi samymi przyprawami dodajemy też startą skórkę z cytrusów i po kilka kropli ich soku oraz pokrojoną nać pietruszki,
- skórę kurczaka delikatnie oddzielamy ręką od piersi, nacinamy nóżki,
- przyprawione masło rozsmarowujemy pod skórą i w nacięciach nóżek,
- kurczaka nadziewany ćwiartkami owoców
- warzywa kroimy na ćwiartki, większe w ósemki, polewamy oliwą z oliwek, kilkoma kroplami soku z cytrusów posypujemy przyprawami i mieszamy
- do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza wkładamy kurczaka na 25 min,
- po tym czasie dokładamy warzywa i pieczemy kolejne 35 min, część warzyw układamy pod kurczakiem (zapobiegną przypaleniu skórki)
- Smacznego