Natka pietruszki ułatwia przemianę materii, przyspiesza trawienie, pomaga na wzdęcia i kolki,działa moczopędnie. Łagodzi dolegliwości menstruacyjne, redukuje cellulit i chroni nas przed wolnymi rodnikami (dzięki m.in. witaminie C i karotenowi).
Warto więc jeść natkę. Jedna łyżka posiekanych liści dostarcza prawie połowę dziennego zapotrzebowania na witaminy C. Natka dodana do potraw zwiększa przyswajalność żelaza .
Jedna łyżka natki pietruszki dziennie to minimum, jakie powinnaś zjadać. Można ją dodawać do wielu potraw. Natkę możesz przechowywać zimą w postaci suszonej lub mrożonej (posiekaną i dokładnie osuszoną zamrażamy w plastikowym pojemniczku).
Zawiera minerały m.in.: magnez, żelazo, sód, potas, wapń, miedź, fosfor, fluor, chlor, b-karoten, oraz witaminy: B1, B2, B6, C (2 razy więcej niż w cytrynie).
zobacz również:
Jajka faszerowane awokado z natką pietruszki
Dania z natką pietruszki – 8 super przepisów!
Zielone zupy na wiosnę – przepisy |