Kurczak z sosem czereśniowo-kokosowym
Artykuł zewnętrzny
2 filety z piersi kurczaka
1 garść wydrylowanych czereśni
1/2 szklanki mleczka kokosowego
100 g ryżu brązowego
listki świeżej mięty
trawa cytrynowa
1 łyżka dressingu z tamaryndy
sos sojowy
sól, pieprz, papryka ostra, curry
- kurczaka przyprawić solą, pieprzem, curry, papryką, sosem sojowym,
- obsmażyć na patelni ze wszystkich stron,
- dodać czereśnie i pokrojoną cieniutko trawę cytrynową, chwilę smażyć,
- wlać mleczko kokosowe, dressing z tamaryndy, 1 łyżeczkę sosu sojowego,
- dusić pod przykryciem 15 min,
- następnie przyprawić solą, pieprzem i papryką, dodać listki mięty, chwilę poddusić,
- ryż uprażyć na patelni, dodać 1 szklankę wody, dodać sól, dusić pod przykryciem do miękkości,
- ryż podawać z pokrojoną w plastry piersią kurczaka i sosem