Polędwica pieczona z kuskusem

11 marca 2010, dodał: Marta
Artykuł zewnętrzny

1 polędwica wieprzowa

1 szklanka kuskus

1 cukinia żółta

80 g oliwek zielonych

1 papryka czerwona

1 pomidor

sok z 1/2 cytryny

oliwa z oliwek

świeża mięta

1 łyżeczka octu balsamicznego

1 łyżka miodu

2 łyżeczki sosu sojowego

sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka, ziarna kolendry,

  • z 1 łyżki oliwy, octu balsamicznego, miodu, 1 łyżeczki sosu sojowego, rozgniecionych ziaren kolendry, soli, pieprzu i papryki zrobić marynatę,
  • marynatą zalać mięso i wstawić do lodówki na kilka godzin,
  • następnie mięso obsmażyć na patelni i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni celcjusza na 30 min,
  • kuskus posypać kurkumą, zalać szklanką wrzącej wody, przykryć i zostawić na kilka minut,
  • cukinie pokroić w plastry, obsmażyć na patelni,
  • kuskus, wymieszać widelcem, dodać cukinie, oliwki, paprykę i pomidor pokrojone w kostkę,
  • dodać 1 łyżkę oliwy, 1 łyżeczkę sosu sojowego, sok z cytryny, sól, pieprz, paprykę i posiekaną świeżą miętę,
  • wymieszać
  • podawać z pokrojoną w plastry wieprzowiną

file1268297226