Rakotwórcze owoce

10 kwietnia 2014, dodał: Anna Królak
Artykuł zewnętrzny

images (1)

Naukowcy ze szwedzkiego Karolinska Institutet rozpoczęli badania nad „naturalnymi związkami kancerogennymi” i toksycznością produktów roślinnych w diecie.  Z analiz wynika, że substancje rakotwórcze mogą być obecne między innymi w kolendrze, pomidorach, jabłkach oraz bananach.

Zespół profesora Amesa dowiódł, że 99,9 % substancji chemicznych wprowadzanych do organizmu jest pochodzenia naturalnego. Liczba pestycydów syntetycznych, które znajdują się w roślinach jadalnych nieuprawianych przemysłowo jest nieznacząca w porównaniu z naturalnymi pestycydami, które produkują rośliny. Rośliny produkują pestycydy w celu ochrony przed grzybami, owadami oraz zwierzętami roślinożernymi.

Z obliczeń wynika, że przeciętny Amerykanin wchłania od 5000 do 10000 naturalnych pestycydów i ich produktów rozpadu. Jest to 1500 mg  naturalnych pestycydów na osobę dziennie. Po przeprowadzeniu testów wynika, że 37 na 71 naturalnych pestycydów wykazuje działania kancerogenne w stosunku do gryzoni. Pestycydy o działaniu kancerogennym znajdują się w ziołach, przyprawach, warzywach i owocach.

Drugim źródłem związków rakotwórczych są produkty spalania pochodzące ze smażenia, pieczenia oraz przyrządzania grilla. Ponadto w pojedynczej filiżance kawy naturalne związki chemiczne stanowią roczny ekwiwalent pestycydów syntetycznych oraz są rakotwórcze dla gryzoni.

 zobacz również:

  1. Dieta antyrakowa czyli jak zapobiegać rakowi?

  2. Co to są owoce goji?

  3. Stres zwiększa ryzyko raka

  4. Co wywołuje raka: ranking zagrożeń