Rodzaje serów i przepisy na desery serowe!

18 marca 2014, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Sery posiadają bardzo długą historię i tradycję, a w ciągu ostatnich lat coraz więcej osób odkrywa je na nowo i zaczyna doceniać, jak wiele oferują.

Biały ser (twaróg) – najbardziej popularny ze wszystkich serów, wytwarzany z mleka zaliczany do serów świeżych, o białej barwie i grudkowatej bądź kremowej konsystencji, zależnej od zawartości  tłuszczu w mleku. To źródło magnezu, potasu, cynku a także witamin A, D, z grupy B i E.

Sernik z musem truskawkowym a’la Panna Cotta

Składniki:                                                                                                             Sernik z musem panna cotta!

  • szklanka mąki pszennej,
  • 2 łyżki tartych migdałów,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • jajko,
  • 100g masła lub margaryny.

 

Mąkę przesiać, dodać tarte migdały, cukier oraz posiekane masło. Wbić jajko, zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.

Następnie rozwałkować na kształt koła i wylepić dno oraz do połowy brzegi tortownicy o śr. 24cm. Nakłuć widelcem.

Masa serowa: 

  • 500g białego sera półtłustego,
  • 250g serka mascarpone,
  • 1/2 laski wanilii,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 5 jajek, szklanka śmietany 18%,
  • szklanka musu z truskawek,
  • 2 łyżki przyprawy do sernika i mas serowych (użyłam Kamis).

Ser zmielić, dodać mascarpone, nasiona wanilii. Wbić jajka, dodać oby dwie mąki, przyprawę do sernika oraz śmietanę. Zmiksować na gładką masę. Na cieście rozsmarować mus z truskawek. Następnie wylać masę serową.

Piec około 60 minut w temp. 175st. Ostudzić.

Wierzch: 

  • 1/2 szklanki musu z truskawek,
  • 20g gorzkiej czekolady,
  • 20g białej czekolady,
  • cukier puder.

Wierzch ciasta posmarować musem z truskawek, oprószyć odrobiną cukru pudru. Czekolady zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać wierzch sernika. Przechowywać w lodówce.

Autor:  http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/

Sernik Snickers

Składniki:                                                                                                                Sernik snickers

  •  200g herbatników czekoladowych,
  • 100g masła.

Masło stopić. Herbatniki zmielić w blenderze na pył. Połączyć z masłem. Masą wylepić dno tortownicy o śr. 24cm. Schłodzić.

Masa serowa: 

  • 750g białego sera,
  • 5 jajek,
  • 250g serka mascarpone,
  • niepełna szklanka cukru pudru,
  • szklanka tartych orzechów laskowych,
  • 1/2 szklanki mleka w proszku,
  • 200g kajmaku o smaku kakaowym,
  • 2 snickersy (każdy po 50g),
  • 2 czubate łyżki masła orzechowego,
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%,
  • łyżka przyprawy do sernika i mas serowych Kamis.

Ser zmielić, wbić jajka, dodać serek mascarpone oraz cukier puder. Zmiksować. Dodać mleko w proszku oraz tarte orzechy laskowe, masło orzechowe i przyprawę do sernika. Na koniec dodać śmietankę, zmiksować do połączenia się składników. Do masy dodać pokrojone drobno batony, wymieszać.

Masę wylać na przygotowany spód. Nakładać łyżeczką kleksy z kajmaku, delikatnie „wtapiając” je w ciasto.

Piec 15 minut w temp. 180st, następnie 60 minut w temp. 150-140 st. Ostudzić w uchylonym piekarniku.

Polewa:

  • 100g kajmaku o smaku kakaowym,
  • baton snickers (50g),
  • 2 łyżki orzeszków arachidowych w karmelu

 

Wierzch sernika posmarować kajmakiem, posypać drobno posiekanym batonem oraz orzeszkami.

Autor:  http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/

 

Francuskie paszteciki

 

Składniki:                                                                                                      francuskie paszteciki!

250g ciasta francuskiego,

125g białego sera,

1/2 pęczka szczypioru,

50g szynki,

jajko,

sól, pieprz,

2 łyżki startego parmezanu.

Z ciasta francuskiego wyciąć 12 prostokątów o wym. 15x5cm. Połowę ułożyć na blasze. Pozostałe paski ciasta delikatnie składać na pół wzdłuż. Zostawić brzeg o szerokości ok 1-1,5cm, a pośrodku zrobić równoległe nacięcia. W miseczce wymieszać rozgnieciony widelcem ser, pokrojoną w kosteczkę szynkę oraz posiekany szczypiorek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na nie naciętym kawałku ciasta nakładać na środku farsz. Brzegi posmarować rozkłóconym jajkiem. Przykryć naciętym ciastem, delikatnie zlepić brzegi. Posypać drobno startym parmezanem. Piec około 13-15 minut w temp. 180st.

Autor: http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/

Delicja serowo-jabłkowa

Ciasto:

Del ser-jablk.4 3 szklanki mąki pszennej,

3/4 szklanki cukru pudru,

4 żółtka,

250g masła lub margaryny,

łyżeczka proszku do pieczenia.

Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Dodać żółtka, połączyć nożem. Dodać posiekane masło, zagnieść gładkie, kruche ciasto. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć na godz. do lodówki. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą część ułożyć w natłuszczonej blasze o wym. 25x36cm, nakłuć widelcem, piec ok. 15 min w temp. 175 st. Ostudzić.

Masa jabłkowa:

3/4 kg jabłek,

3/4 szklanki cukru, 

1/4 szklanki wody, 

1/2 łyżki żelatyny.

Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać cukier, smażyć, czasem mieszając. Na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szklanki wody, dobrze wymieszać. Masę wyłożyć na 1 placek, przykryć drugim i rozsmarować na nim masę serową. Odstawić od ostygnięcia.

Masa serowa:

1/2 kg półtłustego twarogu, 

4 jajka, 

100 g masła lub margaryny, 

150g cukru pudru, 

4 łyżki mleka, 

budyń waniliowy.

Ser zemleć. Utrzeć z margaryną, jajkami i cukrem pudrem na gładką masę. Przełożyć do garnka, stale mieszając, zagotować. Budyń wymieszać z mlekiem i zagotować z masą serową. Ciepłą masę wyłożyć na ciasto, całkowicie ostudzić.

Pianka:

4 białka, 

1/2 szklanki cukru, 

galaretka truskawkowa, 

starta czekolada do dekoracji.

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Galaretkę rozpuścić w niepełnej szklance gorącej wody, ostudzić i dodać do białek. Krótko zmiksować. Piankę wylać na ciasto. Wstawić do lodówki, ostudzić i posypać startą czekoladą.

Autor:  http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com

Mozzarella Tłusty, biały ser wywodzący się z Włoch. Oryginalny wytwarzany jest z mleka bawolic, jednak na szeroką skalę produkowany jest z mleka krowiego lub mieszanek mleka krowiego z bawolim. Ma mleczny, lekko kwaskowy smak. Najczęściej możemy go spotkać w formie mniejszych lub większych kul zanurzonych w zalewie.

Warzywna lazania

 

Składniki:

Lazania wegetariańska! 250g makaronu lazania,

słoik (350g) domowego sosu pomidorowego (ewentualnie kupny),

1/2 cukinii,

marchewka,

cebula,

350g białych szparagów,

puszka czerwonej fasoli,

4 łyżki mrożonego szpinaku,

200g mozarelli,

sól, pieprz,

2 łyżki oleju rzepakowego.

Przygotowanie

Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na oleju. Przygotować szparagi, odciąć zdrewaniałe końcówki i pokroić w plasterki, dodać do cebuli. Marchew obrać, pokroić w kosteczkę, zaś cukinię umyć i również pokroić w kosteczkę. Dodać na patelnię. Dusić na małym ogniu ok.10min, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Makaron na chwilę zanurzać we wrzątku, w razie potrzeby makaron można dociąć. Na dno naczynia żaroodpornego, lub małych kokilek do zapiekania, nałożyć trochę sosu, następnie ułożyć makaron, odsączoną fasolę i odciśnięty szpinak. Położyć kolejną warstwę makaronu, podduszone warzywa, rozsmarować resztę sosu. Przykryć ostatnią warstwą makaronu, na wierzchu ułożyć kawałki mozarelli.

Piec ok. 20min w temp. 190st.

Autor: http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/

 

Grzanki z mozarellą

Składniki:

grzanki z mozarellą! 8 kromek czerstwego chleba,

125g mozarelli,

8 łyżek mąki pszennej,

2 jajka,

masło,

olej do smażenia,

sól, pieprz.

 

Przygotowanie

Z chleba wyciąć prostokąty odcinając boczne skórki. Każdą kromkę posmarować z jednej strony masłem. Serek pokroić w plasterki, układać na kanapkach, przykryć drugą kromką chleba. Wszystkie cztery boki kanapek obtoczyć w wodzie, następnie w mące. Ułożyć w płaskim naczyniu, najlepiej na blasze. Jajka rozkłócić, doprawić solą i pieprzem, zalać kanapki. Odstawić na 15-30 min, by chleb nasiąkł jajkami. Smażyć na oleju z obu stron na rumiano. Podawać np. posypane szczypiorkiem.

 

Autor: http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/

 

Surówka z granatem

 

Składniki:                                                                   surówka z granatem

  • 3-4 garście porwanej sałaty
  • 1 opakowanie mini mozzarelli
  • 2 pomidory
  • 1/2 owocu granatu
  • sos sałatkowy winegret

 

Mozzarellę odcedzamy i dodajemy do sałaty. Pomidory kroimy na małe cząstki, wyłuskujemy ziarenka granatu i wszystko razem mieszamy. Przygotowujemy sos winegret (domowy lub z papierka) i polewamy po przygotowanej mieszance. Dokładnie mieszamy.

Autor:  http://kuchcikola.blogspot.com/

Mascarpone – Biały kremowy ser również pochodzący z Włoch. W odróżnieniu do innych serów wyrabiany jest ze śmietanki a nie z mleka, przez co zawiera około 80% tłuszczu. Jest łagodny i delikatny w smaku. Mascarpone można podawać samodzielnie, dodawać do zup, sosów, jednak zdecydowanie najczęściej wykorzystywany jest do przyrządzania deserów.

Cytrusowe tiramisu

składniki:                                                                                            tiramisu

– duża pomarańcza

– czerwony grejpfrut

– 25 dag serka mascarpone

– 50 dag chudego mielonego twarożku –

7,5 dag cukru –

sok i skórka otarta z cytryny –

15 dag  podłużnych biszkoptów –

8 łyżek likieru cytrynowego –

5 dag bezów

Grejpfruta i pomarańczę obrać, dokładnie usunąć białą skórkę. Z miąższu owoców ostrym nożem wyciąć cienkie fileciki (ostrożnie usunąć pestki), z resztek wycisnąć sok. Serek mascarpone utrzeć na gładko razem z twarożkiem i cukrem. Wyciśnięty sok z owoców przecedzić przez sitko, dodać do kremu wraz ze skórką z cytryny i sokiem z cytryny. Biszkopty skropić likierem cytrynowym, połowę biszkoptów ułożyć, jeden obok drugiego na spodzie formy do pieczenia. Na biszkoptach równomiernie rozsmarować połowę kremu. Przykryć cząstkami pomarańczy a cytrusy pozostałymi biszkoptami. Na nich rozsmarować resztę kremu, wierzch wygładzić, wstawić do lodówki na 6 godzin. Deser posypać pokruszonymi bezami.

Deser z jagodami

Składniki:                                                                           Deser z jagodami2

  • 100g okrągłych biszkoptów,
  • 2 łyżeczki cappuccino,
  • łyżeczka przyprawy do kawy,
  • 150g jagód,
  • 250g serka mascarpone,
  • 150ml śmietanki 30%,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1/2 laski wanilii,
  • 2 duże bezy.

Wykonanie Kawę zalać 150ml wrzątku, dodać przyprawę do kawy, wymieszać i przestudzić. W kawie maczać biszkopty, układać na dnie trzech pucharków. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodać nasiona wanilii oraz serek mascarpone. Krótko zmiksować. Nałożyć po dwie łyżki masy do pucharków, przykryć jagodami (mogą być mrożone, tylko należy je rozmrozić i odsączyć). Następnie ułożyć kolejną warstwę namoczonych biszkoptów, przykryć warstwą śmietanki oraz jagodami. Wierzch posypać pokruszoną bezą.

Autor: http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/

Pyszna włoska crostata

Ciasto:                                                                                   Crostata!

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,

125g serka mascarpone,

3 łyżki zimnej margaryny,

1/2 łyżeczki soli,

łyżeczka soku z cytryny,

3 łyżki zimnej wody.

Mąkę przesiać, dodać sól, zimne masło i serek mascarpone. Posiekać nożem. Dodać sok z cytryny oraz zimną wodę. Szybko zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 20minut do lodówki.

Następnie rozwałkować i wylepić dno formy np. na pizzę, zostawiając odrobinę ciasto zwisającego poza brzegi formy.

Farsz:

150g boczku- najlepiej pancetta, 

1/2 szklanki startego żółtego sera, 

300g kurek, szalotka, 

1/2 pęczka natki pietruszki, 

szczypta świeżego tymianku, 

jajko, 

50g parmezanu, 

sól, pieprz.

Boczek pokroić w paski, podsmażyć na suchej patelni. Szalotkę posiekać, zeszklić wraz z grzybami. Dusić ok. 10minut na małym ogniu. Wymieszać z boczkiem i startym serem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.

 Farsz rozłożyć na cieście. Zwisające brzegi ciasta delikatnie przykleić do farszu, posmarować rozkłóconym jajkiem. Wierzch posypać startym parmezanem.

Piec ok. 25minut w temp. 200st.

Autor: http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/

Włoski deser Tiramisu

Składniki:                                                                                                        tiramisu!

2 żółtka,

350g serka mascarpone,

250g okrągłych biszkoptów,

szklanka śmietanki 30%,

4 łyżki cukru pudru,

1/2 szklanki zaparzonej mocnej kawy,

50g startej mlecznej czekolady,

3 łyżki likieru amaretto.

Przygotowanie

Kawę wymieszać z likierem, w mieszance maczać biszkopty, ułożyć po dwie sztuki na dnie 6 pucharków.

Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Zmiksować z serkiem mascarpone. Nałożyć po łyżce masy na biszkopty. Kolejno układać warstwami namoczone biszkopty i masę serową.

Wierzch udekorować resztą masy serowej, pokruszonym namoczonym biszkoptem i startą czekoladą. Odstawić na około 3 godziny do lodówki, aby biszkopty zmiękły.

Autor:  http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/

Tarta z masłem orzechowym i czekoladą

Składniki:

  • 1 szklanka mąki krupczatki                                                   tarta
  • 1/2 szklanki mąki
  • 50 g sezamu
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 120 g masła
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 200 ml kremówki
  • 250 g sera mascarpone
  • 3 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów

Ganasz:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 czubate łyżki kajmaku
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • odrobina soli morskiej do posypania

Forma do tart 28-30 cm Z podanych składników zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut albo do zamrażarki na 10 minut. Następnie wałkujemy i wykładamy ciastem dno i boki foremki. Przykrywamy kawałkiem pergaminu i obciążamy grochem, ryżem, fasolą. Wkładamy do piekarnika na 15 minut i pieczemy w 180*C. Wyjmujemy z pieca zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze 10 minut. Studzimy. Nadzienie: ubijamy śmietanę kremówkę, dodajemy serek mascarpone i masło, miksujemy. Nadzienie wykładamy na wcześniej podpieczony spód. Polewamy ganasz a na wierzchu posypujemy grubo ziarnistą solą morską. Ganasz: do miski wkładamy połamaną czekoladę, dodajemy kajmak i śmietanę. Układamy nad garnkiem z gotująca się wodą, mieszamy do połączenia składników.

Autor:  http://olainthekitchen.blogspot.com/

Tarta Pavlova

                                                                                                                          pavlova

Składniki: 

  • 3 białka temp.pokojowa
  • 200 g białego cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki octu winnego

Nadzienie:

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 laska wanilii
  • dowolne owoce

Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Formę do tart o wymiarach 24 cm natłuszczamy. Ubijamy białka gdy będą już w połowie ubite zaczynamy pomalutku wsypywać cukier. Ubijamy tak długo aż masa będzie jasna, świecąca a pod palcami nie będziemy wyczuwać grudek cukru. Do piany dodajemy mąkę ziemniaczaną, ocet i delikatnie mieszamy. Piane przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką o wzorze klasycznym albo okrągłym. Wyciskamy białka zaczynając od brzegu tworząc okręgi i kończąc na środku formy. Gdy cały spód będzie już pokryty pianą następnie wyciskamy niewielkie rozetki wokół formy. Chodzi o to, żeby brzeg tarty był wyższy. Wkładamy do piekarnika i zmniejszamy temp. do 140*C pieczemy 80 minut. Pamiętajmy też o tym żeby w trakcie całego pieczenia ze trzy razy otworzyć piekarnik. Po to żeby wypuścić parę. Studzimy przy leciutko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Ubijamy śmietanę kremówkę, dodajemy serek mascarpone i miksujemy. Laskę wanilii przecinamy na pół, wydrążamy ziarenka i dokładamy je do masy, mieszamy. Nadzienie przekładamy do środka wcześniej przygotowanej bezy. Przyozdabiamy świeżymi owocami.

Autor:  http://olainthekitchen.blogspot.com/

 

Ricotta – Biały, miękki niedojrzewający ser pochodzenia włoskiego przypominający nieco twaróg. Produkowany z serwatki mleka owczego lub krowiego. Niesolony, zawiera 20-30% tłuszczu. Ma delikatny, łagodny, nieco słodkawy smak. Ricotta ma bardzo wiele zastosowań kulinarnych. Może być spożywana samodzielnie lub z dodatkiem ziół i przypraw. Często używana jako dodatek do deserów, ciast, zapiekanek, sosów, farszów.

Nadziewane cannelloni

Składniki:

10rurek makaronu cannelloni,                                                                                Cannelloni ze szp3

cukinia,

250g ricotty,

jajko,

100g parmezanu,

3 łyżki mrożonego szpinaku,

szczypta gałki muszkatołowej,

sól, pieprz,

2 łyżki oleju rzepakowego.

 

Makaron gotować 3 minuty we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedzić. Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, następnie dusić ok. 5 minut na łyżce oleju. Ostudzić.

Dodać ricottę, rozkłócone jajko, odciśnięty szpinak oraz starty na drobnych oczkach parmezan. Doprawić do smaku gałką muszkatołową oraz świeżo zmieloną solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.

Farszem nadziewać makaron i układać w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym pozostałą łyżką oleju. Piec ok. 15min w temp. 180st.

Autor: http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/

Ciasto z ricottą i białą czekoladą

Składniki: 

  • 200 g mąki pszennej                                                      ciasto z ricottą
  • 100 g mąki pełnoziarnistej
  • 100 g cukru pudru
  • 120 g masła temp. pokojowa
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 20 g orzechów laskowych

Nadzienie:

  • 500 g sera ricotta
  • 100 g białej czekolady
  • 100 g cukru pudru
  • skórka z jednej cytryny

 

Tortownica 21-22 cm wyłożona pergaminem i natłuszczona Mieszamy w misce mąki, cukier, proszek, sól, ekstrakt waniliowy. Dodajemy masło pokrojone w kostkę, jajko i zagniatamy ciasto tworząc okruszki ( tak jak na kruszonkę!). 70% ciasta wykładamy na dno tortownicy. Białą czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do sera dorzucamy pozostałe składniki i mieszamy. Na ciasto wykładamy nadzienie i przykrywamy pozostałym ciastem a na koniec posypujemy drobno pokrojonymi orzechami laskowymi. Pieczemy 40 minut w 180*C.

Autor:  http://olainthekitchen.blogspot.com/

 

Babeczka z serem ricotta

 

Składniki:

  • 250 g sera ricotta                                                                                                                   Babeczka z ricottą
  • 250 g mąki
  • 150 g cukru
  • 2 jajka
  • skórka z jednej cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

W misce ucieramy ser z cukrem do momentu jego rozpuszczenia. Dodać pojedynczo żółtka, następnie skórkę z cytryny, mąkę i proszek. Białka z dodatkiem soli ubić na sztywno. Bardzo delikatnie połączyć obie masy i przełożyć do natłuszczonej foremki. Piec w 180*C około 45 minut.

 

Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/

Philadelphia – Delikatny serek o śmietankowym smaku, wykorzystywany najczęściej do kanapek i deserów.

Cream – cheese brownie

Składniki:                                                                                              Cream cheese brownie!!

2 jajka,

125g gorzkiej czekolady,

125g masła,

150g brązowego cukru,

laska wanilii,

75g mąki pszennej,

szczypta soli,

200g serka śmietankowego np. Philadelphia.

 

Przygotowanie

Czekoladę połamać na kawałki, stopić wraz z masłem i ostudzić. Całe jajka ubić z cukrem dodać nasiona wanilii. Dodać przestudzoną masę czekoladową, dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli. Połączyć z czekoladą masą. Serek śmietankowy pociąć w bardzo cienkie kawałki. Formę w kształcie serca natłuścić i oprószyć bułką tartą. Wylać połowę czekoladowego ciasta. Rozłożyć pokrojony serek, zalać resztą ciasta, dokładnie rozsmarować i wyrównać wierzch. Piec ok. 20min w temp. 180st. Ostudzić, przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Autor: http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/

Tarta waniliowa

                                                                                                         Tarta waniliowa!

Ciasto:

10 dag margaryny,

jajko,

1 żółtko,

szczypta soli,

15 dag mąki pszennej,

8 dag mąki ziemniaczanej,

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Mąki przesiać wraz z proszkiem, dodać jajko i żółtko, szczyptę soli oraz posiekaną margarynę. Zagnieść kruche ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 30min do lodówki. Następnie wylepić dno i boki formy na tartę o śr.27cm, nakłuć gęsto widelcem. Przykryć papierem do pieczenia, piec 15min, następnie zdjąć papier i piec jeszcze ok. 5min. Ostudzić.

Krem:

2 szkl. śmietanki 30%,

125g serka śmietankowego typu Philadelphia,

4 łyżeczki żelatyny spożywczej,

laska wanilii,

7 łyżek cukru.

Śmietankę wraz z ziarenkami wanilii zagotować. Mieszając gotować ok. 15min na małym ogniu, aż odparuje do ok. 1i2/3szkl. Dodać cukier. Żelatynę rozpuścić w trosze zimnej wody. Odstawić na 5min, następnie podgrzewając rozpuścić i dodać do śmietanki. Ostudzić i połączyć z serkiem na idealnie gładką masę. Wstawić na całą noc do lodówki. Przed podaniem oprószyć kakao lub kawą instant.

Autor: http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/

Bardzo czekoladowe muffinki

Składniki:                                                                                   muffinki

  • 250 g mąki
  • 130 g cukru trzcinowego
  • 4 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • jeśli mamy to szczypta kardamonu
  • 100 g czekolady drobno pokrojonej albo groszków czekoladowych
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 150 ml oleju
  • 100 ml mleka
  • 2 jajka
  • Dodatkowo serek Philadelphia z czekoladą milka

Do przygotowania babeczek potrzebne nam będą dwie miski. W jednej mieszamy suche składniki z 50 g czekolady, w drugiej misce mokre. Do suchych wlewamy mokre składniki i chwilkę mieszamy. Na dno papilotek wkładamy niewielką ilość ciasta, następnie na środku nakładamy łyżeczkę serka i przykrywamy pozostałą częścią ciasta. Wierzch posypujemy pozostała czekoladą. Całość powinna sięgać do 3/4 wysokości papilotki. Pieczemy 20-25 minut w 180*C.

Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/

 

Sernik z czekoladą

 

Składniki:                                                                               sernik czekoladowy

  • 170 g masła temp. pokojowa
  • 100 g cukru
  • 150 g mąki
  • 20 g kakao
  • 2 jajka
  • 1 czubata łyżka nutelli

Masa serowa:

  • 375 g sera Philadelphia
  • 2 czubate łyżki nutelli
  • 2 jajka

Ja użyłam tortownicy o średnicy 18 cm można też użyć blaszki kwadratowej 20×20 cm, albo trochę większej najwyżej sernik będzie trochę niższy.  Blaszkę natłuszczamy. Nie ma potrzeby używania miksera. Wszystkie składniki pierwszej warstwy przekładamy do miski i mieszamy do momentu rozpuszczenia masła. Wkładamy do blaszki. Wszystkie składniki masy serowej mieszamy do momentu połączenia składników, wylewamy na spód. Pieczemy około 40 minut w 180*C. Gdy ostygnie przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na 12 godzin. Przed podaniem można oprószyć kakao i podać z owocami.

Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/

Serek wiejski – to produktem wszechstronny. Można go używać do ciast, deserów, obiadów, kolacji lub po prostu, co stosowane jest najczęściej, zjeść łyżeczką prosto z pudełka.

Placuszki z kaszy manny – bez mąki

Składniki:                                                                  Pl. z kaszy manny!

1 i 1/2 szklanki kaszy manny,

szklanka letniego mleka,

2 jajka,

2 łyżki serka wiejskiego,

2 łyżki miodu,

szczypta soli,

łyżeczka proszku do pieczenia,

2 łyżki rodzynek (użyłam Kresto),

łyżeczka cynamonu.

Przygotowanie

Kaszę dodać do mleka, wymieszać. Dodać szczyptę soli, proszek do pieczenia, cynamon, rodzynki i miód. Wymieszać. Wbić jajka, dodać serek wiejski, zmiksować do połączenia się składników. Ciasto odstawić na 15minut, by kasza napęczniała.

Następnie wymieszać, jeśli ciasto jest za gęste dolać odrobinę wody.

Kłaść łyżką porcje ciasta i smażyć z obu stron na gorącym oleju.

Podawać z ulubioną konfiturą lub oprószone cukrem pudrem.

Autor: http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/

Truskawkowe „Coś”

Składniki:

  • truskawki
  • serek wiejski
  • słodzidło (cukier/słodzik)
  • kruche ciasteczko/czekolada
  • miód

Truskawki miażdżymy widelcem/blenderem. Dodajemy słodzidło. Na wierzch kładziemy kilka łyżek serka wiejskiego. Kruszymy ciasteczko/czekoladę. „Polewamy” miodem.

Autor:  http://kuchcikola.blogspot.com/

truskawkowe coś