Chrupiące kotleciki curry w płatkach kukurydzianych
Artykuł zewnętrzny
Te zgrabne kotleciki w formie pulpetów lub podłużnej przekąski można zaserwować na imprezie czy party z różnymi dipami. Niezwykle istotne są tutaj odpowiednie przyprawy, które grają pierwsze skrzypce i zrobią z tego prozaicznie prostego dania naprawdę pyszny kąsek.
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka (można zastąpić indykiem)
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1 żółtko
1 łyżka bułki tartej
sól, pieprz
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki startego sera gouda lub cheddar
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka myjemy i pozbywamy się kości i tłuszczu. Następnie mielimy ją w maszynce do mięsa lub bardzo drobno siekamy w kosteczkę.
Dodajemy żółtko, wyciśnięte ząbki czosnku, drobno pokrojoną cebulę, posiekaną pietruszkę oraz ser. Przyprawiamy curry, papryką, resztą przypraw oraz solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
Dodajemy 1 łyżkę bułki tartej, aby masa była bardziej zwarta (ale trochę musi się lepić). Masę odstawiamy na pół godziny do lodówki.
Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190-200\’C i rozdrabniamy płatki kukurydziane ( blenderem lub młotkiem – aby powstały mniejsze kawałki), a następnie przesypujemy je do miseczki.
Mięso dzielimy na ok. 7-8 części. Każdą obtaczamy dokładnie w płatkach i formujemy dłońmi podłużny kształt. Wbijamy patyk do szaszłyka i kładziemy na blaszce wyłożonej pergaminem.
Pieczemy ok. 20-30 minut,obracając co jakiś czas kotleciki,tak by sie ładnie zrumieniły z każdej strony.
Możemy podać je z sosem czosnkowym lub dowolnym, ulubionym.