Pierożki z ciasta ziemniaczanego
Składniki ciasta:
1 5szt. średniej wielkości ziemniaków
2 ok.2,5 szklanek mąki
3 25 g drożdży
4 szczypta cukru
5 50 ml letniej wody
6 2 łyżki oleju
7 sól
Wykonanie:
Wodę, drożdże, cukier wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
Ziemniaki obrać i ugotować. Po wystygnięciu zmiksować.
Dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić. Ciasto nie może się lepić do ręki.
Pozostawić do wyrośnięcia.
Składniki farszu
1 0,5 szklanki soczewicy(ugotowanej)
2 kilka sztuk suszonych pomidorów (w oleju)
3 ząbek czosnku
4 sól, pieprz i ulubione przyprawy
Wszystkie składniki zmiksować.
Rozwałkować ciasto. Na wykrojony krążek nałożyć farsz, przykryć drugim krążkiem i zlepić.
Pozostawić do wyrośnięcia. Piec przez pierwsze 15 min. w temp.170, później podwyższyć temp. do 180 stop. C i pozostawić w piekarniku na ok.10 min.
Smacznego!