Pierogi z ziemniakami i cebulą
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
• ziemniaki 1 kg
• sól, pieprz
• mąka pszenna 1,5 kg
• margaryna 10 dag
• mleko 100 ml
• jajo 1 sztuka
• cebula 1 sztuka
• smalec 0,5 kostki
• gorąca woda 400 ml
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obieramy i gotujemy z 3 łyżeczkami soli. Cebulkę obieramy siekamy i smażymy ze smalcem. Gdy ziemniaki się ugotują, dobrze je dusimy. Wlewamy tłuszcz z cebulką, doprawiamy sola i pieprzem. Farsz gotowy.
2. Do garnuszka wlewamy 400ml gorącej wody. Dodajemy 100 ml zimnego mleka. Na stolnicę dajemy mąkę, robimy wgłębienie i dajemy jajo, margarynę, olej i szczyptę soli.
3. Zarabiamy ciasto. Wałkujemy, wycinamy krążki. Nakładamy farsz i zawijamy pierogi.