Makaron z brokułami i pomidorami
SSkładniki dla 4 osób
• 350 g makaronu Muszelki Mamma Mia
• 800 g brokułów
• 200 g dojrzałych pomidorów
• 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
• 30 g sera typu feta
• 1 ząbek czosnku
• Sól
• Pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Brokuły podziel na różyczki, odetnij łodygi. Dokładnie umyj w zimnej wodzie i je osusz. Czosnek obierz i delikatnie zmiażdż.
Zblanszuj pomidory, zdejmij skórkę i wyjmij pestki. Miąższ pokrój na paski. W dużej ilości osolonej wody ugotuj makaron; na pięć minut przed odcedzeniem makaronu dodaj do wody różyczki brokułów.
W międzyczasie przygotuj sos: w garnku rozgrzej oliwę, a następnie podsmaż ząbek czosnku na złoty kolor. Dodaj pokrojone w paski pomidory, dopraw szczyptą soli i pieprzu i duś przez kilka minut. Odcedź makaron i brokuły, dodaj do sosu i posyp pokruszoną fetą.