Kartoflanka z salami
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 5 ziemniaków
- pół małego selera
- 2 duże marchewki
- 1 l bulionu warzywnego
- 20 dag salami
- pół pęczka dymki
- pół pęczka natki pietruszki
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój na kawałki. Oczyszczoną połówkę selera posiekaj drobno. Marchewkę obierz starannie, umyj i pokrój w kosteczkę lub półplasterki.
- Przygotowane warzywa przełóż do garnka i zalej bulionem warzywnym. Doprowadź do wrzenia, dodaj szczyptę soli. Zmniejsz ogień, gotuj zupę pod przykryciem aż do miękkości warzyw (około 20 minut)
- Salami pokrój w bardzo cienkie plasterki. Rozgrzej suchą patelnię. Wrzuć salami i smaż z dwóch stron. Chrupiące chipsy zdejmij z patelni, osusz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku kuchennym.
- Dymki opłucz dokładnie osusz. Posiekaj drobno razem ze szczypiorem. Natkę umyj, oderwij listki, posiekaj.
- Zupę dopraw solą oraz pieprzem. Rozlej do talerzy, posyp natką i usmażonymi salami.