Zapiekanka ziemniaczana z rybą i pomidorami

7 września 2015, dodał: damian007
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

500g ziemniaków
500g dorsza (filet)
100g pomidorków koktajlowych
100g oliwek
3 ząbki czosnku
pół cytryny
świeży rozmaryn
łyżka oliwy z oliwek
sól morska i kolorowy pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik należy nagrzać do temp. ok 180°C. Następnie do naczynia żaroodpornego należy wlać oliwę z oliwek i poukładać pokrojone w talarki ziemniaki. Na ziemniaki należy poukładać filety z dorsza najlepiej świeżego. Dorsz nie może mieć zbyt wiele wody żeby danie nie pływało nam w naczyniu żaroodpornym podczas pieczenia. Po ułożeniu filetów należy rybę skropić cytryną. Cytrynę można wcześniej obrać i skórki pozostawić do udekorowania dania w celu podkreślenia, że dorsz posiada delikatnie kwaskowaty smak dzięki cytrynie. Po wykonaniu tej czynności należy umyć i wrzucić pomidorki koktajlowe, oliwki oraz jedynie zgniecione 3 ząbki czosnku (wtedy czosnek odda swój aromat). Na koniec należy posypać po wierzchu wszystkie składniki do smaku solą i pieprzem, a na wierzch ułożyć kilka gałązek rozmarynu.
Po wykonaniu tych wszystkich czynności zamykamy naczynie żaroodporne szklaną pokrywą i wkładamy do piekarnika na ok 45-60min, aż potrawa się nam zarumieni.
Danie jest bardzo szybkie w wykonaniu i polecam zarówno na obiad jak i na kolację.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Motyle w obiektywie
Gdzie one latają o tej porze roku? Ja ich w moich okolicach nie spotykam....
Motyle w obiektywie
https://w.fotka.com/024/123/2e6b905b31.jpg https://w.fotka.com/024/123/9ea41a32b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/830abd9232.jpg https://w.fotka.com/024/123/38604270b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/ebb4908516.jpg Rusałka Kratkowiec - Araschnia levana. Wiosenna szata barwna.
Błąd lekarski?
Nie bardzo wierzę , że coś nie działa bo to taki organizm....
Multicooker: Philipsa czy Redmonda?
Ja nie mam i jakoś żyję ☺