Babeczka ziemniaczana z dodatkami
Składniki:
1 kg ziemniaków
3 cebule
30 dag dobrej wędzonej kiełbasy
25 dag pieczarek
1 sucha kajzerka
1 jajko
3 ząbki czosnku
3 suszone grzyby
1/2 łyżeczki majeranku
olej do smażenia
bułka tarta do posypania
sól, pieprz
Przygotowanie:
Grzyby namoczyć w 1/2 szklanki letniej wody, odcisnąć i drobno pokroić. W tej samej wodzie namoczyć kajzerkę. Jedną obraną cebulę posiekać, pieczarki pokroić w plasterki i razem podsmażyć na oleju dodając również grzyby leśne. W międzyczasie pokroić w kostkę kiełbasę , którą również wrzucamy na patelnię. Chwilę jeszcze razem podsmażać i odstawić.
Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce, odcisnąć z nich sok. Pozostałe 2 cebule również zetrzeć na drobno. Do masy ziemniaczanej dodajemy pieczarki i kiełbasę, jajko, wyciśnięta bułkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, sól i pieprz. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Masę wyłożyć na posmarowaną masłem i oprószoną tartą bułką blachę (foremka na małą babkę). Wierzch wyrównać. Piec 1 godzinę w temperaturze 180 *C.