Festiwal jedzenia ulicznego w Łodzi – Łódź Street Food Festival

18 stycznia 2014, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

 

19 stycznia 2014 r. w Łodzi odbyła się pierwsza edycja Łódź Street Food Festival. Na potrzeby festiwalu znane łódzkie restauracje przygotowały swoje specjalne ‘uliczne’ menu. Dodatkową atrakcją był zjazd food trucków, czyli popularnych restauracji na kółkach. Festiwal zorganizowano na terenie Piotrkowskiej 217.

IMG_2890

W niedzielę, 19 stycznia, na terenie podwórka oraz krytego skateparku przy ul. Piotrkowskiej 217 w Łodzi odbył się festiwal tzw. jedzenia ulicznego. Kilkanaście znanych łódzkich restauracji na to niedzielne popołudnie przygotowało swoje specjalne menu. Serwowano mi.in. burgery, tortille, zapiekanki, tarty, babeczki, świeżo wyciskane soki oraz aromatyczną kawę.

IMG_2919
„Celem Festiwalu było pokazanie, że posiłki spożywane 'na mieście’, często w biegu, mogą być nie tylko smaczne, ale też zdrowe i pełnowartościowe – oparte przede wszystkim na świeżych produktach.” – wyjaśniła Anna Plocek, przedstawiciel agencji interaktywnej The Program wspierającej akcję.

IMG_2906

Pierwsza edycja Łódź Street Food Festival miała miejsce na terenie krytego, popularnego wśród młodzieży skateparku – 217 Park. Natomiast na podwórku przy Piotrkowskiej 217 odbył się zjazd food trucków – furgonetek-restauracji, które do naszego miasta przyjechały specjalnie na to wydarzenie. Można było spróbować specjałów m.in. od Bobby Burger, Cheeseburger Slow Food, Wheel Meal, Wurst Kiosk Wagen oraz gorącej kawy od Pana Rowerskiego.
Muzyczną atrakcją festiwalu był występ dwóch łódzkich zespołów – Konkubent oraz Magister Ninja.

 

IMG_2909

Organizatorami festiwalu jest spółka Okam, właściciel pofabrycznych zabudowań Piotrkowskiej 217 oraz agencja interaktywna The Program. Więcej informacji dotyczących Łódź Street Food Festival znajduje się na www.facebook.com/piotrkowska217

Piotrkowska 217
Fabryka maszyn, mieszcząca się przy Piotrkowskiej 217, założona została w 1866 roku przez niemieckiego emigranta z Czech – Józefa Johna. W ciągu kilkunastu lat stała się największym w skali miasta jak i regionu, przedsiębiorstwem mechanicznym. O jej świetności może świadczyć fakt, iż fabryka podjęła się wykonania dzwonu dla łódzkiej katedry. Przyjmuje się, że to właśnie założeniu fabryki przez Józefa Johna należy zawdzięczać początki przemysłu metalowego na potrzeby włókiennictwa. Obecnie właścicielem terenu jest spółka Okam, która planuje stworzyć w tym miejscu centrum dla młodych, kreatywnych ludzi. Inicjatywie towarzyszy nowopowstający Food Boutique – pierwszy w Polsce całoroczny targ z unikatową żywnością.