Parówki na każdą okazję w trzech odsłonach

13 stycznia 2014, dodał: Sfera Group
Artykuł zewnętrzny

Parówki są jednym z hitów polskiego stołu. Stanowią atrakcyjny składnik menu najmłodszych i dodatek do posiłków całych rodzin. Świetnie sprawdzają się w studenckiej kuchni. Jaka jest tajemnica ich fenomenu? Parówki są przede wszystkim wygodne, łatwe w przygotowaniu i całkiem smaczne. Polecamy trzy przepisy z ich wykorzystaniem: na każdą kieszeń i okazję.

Parówki doskonale sprawdzają się podawane na gorąco i w formie zimnej przekąski. Stanowią podstawę dań głównych lub ich dodatek – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka. – Wybierając ten produkt warto zwrócić uwagę na skład produktu. Im więcej mięsa, tym parówki są bardziej wartościowe. Wielu zwolenników docenia je również za formę, ale w tej kwestii zdania są podzielone. Jedni wolą parówki zwięzłe inni bardziej rozdrobnione. W ofercie Pekpolu znajdują się m.in. znane i docenione przez konsumentów parówki „Paryżanki”, „Parówki ostrołęckie” czy parówki z cielęciną – uzupełnia Małgorzata Wódkiewicz.

Dla całej rodziny: Paryżanki w panierce z żółtym serem

Składniki:
– 1 opakowanie parówek „Paryżanki” 250g
– ser żółty
– szynka
– jajko
– bułka tarta
– masło

Przygotowanie:
Zdejmujemy folię z parówek, owijamy plasterkiem sera żółtego, a następnie plasterkiem szynki. Gdy parówki są już owinięte panierujemy je. Najpierw obtaczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Tak przygotowane parówki smażymy na maśle, na patelni.

 

Na spotkanie ze znajomymi: Paryżanki po kanadyjsku

Składniki:
– 1 opakowanie parówek „Paryżanki” 250g
– 4 plastry żółtego sera
– 8 plastrów wędzonego boczku
– spora szczypta ostrej papryki

Przygotowanie:
Ser pokrój na długie paski. W każdej parówce zrób podłużne nacięcie, włóż ser, posyp papryką. Parówki owiń boczkiem, zepnij wykałaczkami. Ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na 7 minut. Podawaj z białym pieczywem i sałatką z pomidorów.

Parówki po studencku: Sałatka z makaronem i Paryżankami

Składniki:
– 1 opakowanie parówek „Paryżanki” 250g
– puszka zielonego groszku
– czerwona papryka

– paczka makaronu (np. kokardki)
– łyżeczka oliwy z oliwek
– łyżka octu winnego
– łyżeczka musztardy
– 3 łyżki majonezu
– 1,5 łyżki posiekanej pietruszki lub bazylii
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente, odcedzić i wymieszać z oliwą. Parówki obrać, groszek odsączyć z zalewy, paprykę oczyścić i umyć. Następnie pokroić Paryżanki na centymetrowe plastry, a paprykę posiekać w cienkie paseczki. Ocet połączyć z musztardą, dodać majonez i dobrze wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Makaron połączyć z parówkami, groszkiem i papryką. Przełożyć całość do salaterki. Sałatkę polać sosem i dokładnie wymieszać. Dla ozdoby posypać zieloną pietruszką (można ją zastąpić świeżą bazylią). Smacznego!

file1389623492