Karkówka z mango
składniki:
4 plastry karkówki
1 dojrzałe mango
3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 szklanka bulionu (może być z kostki)
1 średnia cebula
1 płaska łyżeczka curry
pieprz (ja użyłam kolorowego, świeżo mielonego)
sól
olej
Każdy plaster karkówki przyprawić z obu stron solą i pieprzem, następnie obsmażyć na oleju z obu stron do momentu, aż mięso zacznie sie rumienic.
Mięso przełożyć do garnka, zalać bulionem i dusić do miękkości.
Mango oddzielić od pestki, obrać ze skórki, każdą połówkę przekroić na pół i pokroić w plasterki (gdyby był problem z oddzieleniem od pestki to odkrawać kawałki mniej więcej takiej wielkości).
Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na patelni.
Miękką karkówkę wyjąć i odłożyć w ciepłe miejsce.
Sos powstały po duszeniu mięsa w razie potrzeby uzupełnić wodą do objętości 1 szklanki. Zagotować. Dodać pokrojone mango i zeszkloną cebulę. Dusić całość 5 minut. Dodać koncentrat pomidorowy, curry, przyprawić pieprzem i w razie potrzeby solą (ja już soli nie dodaje). Zagotować.
Ułożyć na każdym talerzach po plastrze mięsa, polać sosem.
Podawać z puree ziemniaczanym, ziemniakami lub ryżem ugotowanym na sypko.