Karkówka z mango

5 marca 2010, dodał: caroline1983
Artykuł zewnętrzny

składniki:

4 plastry karkówki
1 dojrzałe mango
3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 szklanka bulionu (może być z kostki)
1 średnia cebula
1 płaska łyżeczka curry
pieprz (ja użyłam kolorowego, świeżo mielonego)
sól
olej

Każdy plaster karkówki przyprawić z obu stron solą i pieprzem, następnie obsmażyć na oleju z obu stron do momentu, aż mięso zacznie sie rumienic.
Mięso przełożyć do garnka, zalać bulionem i dusić do miękkości.
Mango oddzielić od pestki, obrać ze skórki, każdą połówkę przekroić na pół i pokroić w plasterki (gdyby był problem z oddzieleniem od pestki to odkrawać kawałki mniej więcej takiej wielkości).
Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na patelni.
Miękką karkówkę wyjąć i odłożyć w ciepłe miejsce.
Sos powstały po duszeniu mięsa w razie potrzeby uzupełnić wodą do objętości 1 szklanki. Zagotować. Dodać pokrojone mango i zeszkloną cebulę. Dusić całość 5 minut. Dodać koncentrat pomidorowy, curry, przyprawić pieprzem i w razie potrzeby solą (ja już soli nie dodaje). Zagotować.
Ułożyć na każdym talerzach po plastrze mięsa, polać sosem.

Podawać z puree ziemniaczanym, ziemniakami lub ryżem ugotowanym na sypko.

file1267792736



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...