Sałatka z kaki i granatem
Artykuł zewnętrzny
Persymona chyba obrodziła i to właśnie teraz jest na nią sezon, bowiem w sklepach można ją kupić za parę groszy (99 gr). Warto więc wykorzystać ten czas do sporządzenia zdrowych, pysznych dań.
Sałatka z kaki i granatem
Składniki:
- 1 dojrzałe kaki
- 1 granat
- garść roszponki
- mała kiść winogron
- łyżeczka utartej mrożonej cytryny
Sos do sałatki:
- sok wyciśnięty z 1/2 granatu
- sok z 1/2 limonki
- pieprz
- 1/2 łyżeczki oliwy
Wszystkie składniki wymieszaj i polej nimi sałatkę
Obierz owoc kaki i pokrój na plastry lub w cząstki. Granat przekrój na połowę. Jedną część obierz, a z drugiej wyciśnij sok. Rozłóż na talerzu roszponkę, dodaj przekrojone winogrona, cząstki kaki, posyp mrożoną, utartą cytryną, ziarnami granatu i polej sosem z granatu.