Pełnoziarnista pizza z chorizo
Artykuł zewnętrzny
Ciasto: szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej, 5g drożdży, 1/4 szkl. letniej wody, łyżka oleju, szczypta soli.
Drożdże zmieszać z letnią wodą, odstawić na 5 min. Mąkę zmieszać ze solą i olejem, dodać drożdże. Zagnieść gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 20min. Następnie rozwałkować i wylepić dno formy na pizzę.
Farsz:2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 duży pomidor, 4 kiełbaski chorizo, bazylia, ostra papryka, tymianek, rozmaryn, 5 dag startego żółtego sera.
Koncentrat rozsmarować na cieście. Ułożyć plastry pomidora oraz plasterki kiełbasy. Posypać serem. Piec ok. 15-20min w temp. 220st.