Włoska tarta śliwkowa

11 listopada 2013, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

 

 

Ciasto: 20 dag margaryny, 2 i 1/2 szkl. mąki, szczypta soli, 1 i 1/4 szkl. cukru pudru, 3 żółtka.

Z powyższych składników zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i schładzać pół godz. Następnie wylepić dno formy na tartę o śr 30cm. Wstawić na pół godz. do lodówki. Nakłuć widelcem. Piec 10 min w temp. 200st.

 

Nadzienie: 35 dag dobrej margaryny lub masła, 1 i 1/2 szkl. drobnego cukru trzcinowego, cukier waniliowy, łyżeczka olejku waniliowego, 2 szkl. płatków migdałowych, 3 jajka, 7 śliwek.

Margarynę utrzeć z cukrem na biały puch. Dodać cukier i olejek waniliowy, następnie wsypać płatki migdałowe. Na końcu dodawać jajka, kolejno jedno po drugim, solidnie ubijając. Na podpieczonym cieście ułożyć przepołowione i pozbawione pestek śliwki. Zalać masą i piec, aż się zetnie czyli ok. 30 min w temp. 180st.

 

file1384199225



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jak zepsuć sobie związek?
Dobre podpowiedzi, jak skłonić faceta do odejścia tak żeby myślał, że to samo...
Jak stawiać granice innym ludziom?
Raja, tak trzeba, inaczej ludzie sobie na zbyt wiele pozwalają. Dopiero jak wiedzą...
Ustawa o języku śląskim
Proponuję też ustawę o języku góralskim poznańskim czy krakowskim, bo to też przecież...
Zwrotomat
U nas też może to się przyjmie, ludzie lubią ten dreszczyk emocji,...