Minipizze z kiełbasą i kalafiorem
Składniki:
1,5 szklanki mąki
30 g drożdży,
ćwierć łyżeczki soli,
łyżeczka oliwy z oliwek
0,5 szkl. przegotowanej wody
mały koncentat pomidorowy
łyżka masła
kilka różyczek kalafiora
kilkanaście plasterków kiełbasy
1 średni pomidor
zielone oliwki
oregano
Przygotowanie:
Wsypać do miski mąkę, dodać sól i wlać olej. Drożdże rozkruszyć i zalać letnią wodą, następnie rozmieszać i wlać do miski. Wyrabiać ciasto przez kilka minut, aż przestanie się lepić do ręki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę. W tym czasie podgotować do półmiękkości różyczki kalafiora.
Następnie formować z ciasta małe placuszki – ok. 10-12 cm średnicy i układać na wysmarowanej masłem blasze. Posmarować każdą minipizzę sosem pomidorowym, posypać oregano, na spód położyć po plastrze pomidora, na nim ukladać krążki kiełbasy i pokrojone w plastry oliwki. W środek włożyć po różyczce kalafiora. Piec ok. 25 minut.