Gołąbki z fasolą
Artykuł zewnętrzny
- kapusta włoska
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 bułeczka czerstwa
- 1 szklanka gotowanej fasoli Jaś
- 1 marchew
- 2 łyżki mąki
- wegeta
- pieprz
- 2 listki laurowe
- 1 kostka rosołowa
- zielona pietruszka
Liście kapusty sparzyć w gotującej wodzie, Mięso mielone zagnieść ze startą na tarce cebulą i marchewką oraz namoczoną i odciśniętą bułeczką. Wyrobić masę, kłaść porcjami na liście kapusty i kłaść po kilka fasolek. Zawinąć w liście i ułożyć ściśle w garnku. Resztę fasoli wrzucić na wierzch. Zalać 1/2 l wody dodać 1 kostkę rosołową i gotować około 1 godziny. Na koniec zaprawić sos mąką. Podgotować jeszcze kilka minut. Posypać zieloną pietruszką. Podawać z ziemniakami.