Udka kurczaka zapiekane w zalewie pomidorowej z marynatą Kikkoman Teriyaki

23 października 2013, dodał: Ewelina Szadkowska
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

– 4 duże udka kurczaka

sos:

– 3 łyżki koncentratu pomidorowego
– 3 łyżki keczupu
– 3 łyżki oleju
– ok. 30 ml marynaty Kikkoman Teriyaki
– 3 płaskie łyżeczki curry
– łyżeczka cukru
– 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Składniki sosu dokładnie mieszamy, odstawiamy na 30 minut w celu połączenia się składników, udka kurczaka układamy w misce, przykrywamy i wstawiamy do lodówki (mięso może stać do następnego dnia)
Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, układamy udka, zalewamy sosem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 150 stopni C i zapiekamy około 50 minut.

Smacznego!

A oto testowana marynata-sos Kikkoman Teriyaki w całej okazałości:

marynata

Dzięki swej niepowtarzalnej nucie smakowej, wzbogaciła smak mięsa drobiowego, które zwykle było trudno przyrządzić tak, by smakowało całej mojej rodzinie. Tym razem było odpowiednio doprawione, a wszyscy dopytywali, czego dodałam, żeby miało tak intensywny smak i aromat… Naturalnie warzony sos sojowy jest tu niezastąpiony, a japońska oryginalna receptura zapewnia wyjątkowe doznania smakowe! Używam tej marynaty w kuchni także do ryb i wołowiny, bo okazało się, że świetnie sprawdza się w różnorodnych daniach mięsnych.

Szczegóły na www.kikkoman.com