Zapiekanka z kolorowego makaronu
Artykuł zewnętrzny
Składniki
makaron kolorowy świderki 1/2 kg
2 cebule
3 łyżki oleju
sól
pieprz
5 jajek
40 dkg sera żółtego
30 dkg grubych krótkich parówek
1/2 szklanki gęstej śmietany 12%
2 cebule
3 łyżki oleju
sól
pieprz
5 jajek
40 dkg sera żółtego
30 dkg grubych krótkich parówek
1/2 szklanki gęstej śmietany 12%
Makaron ugotować al dente, w lekko osolonej wodzie, odcedzić.
Wyłożyć do miski, cebulę zeszklić na oleju, dodać do makaronu. Ser zetrzeć na tarce, podzielić na 2 części, jedną większą drugą mniejszą.
Trzy jajka roztrzepać widelcem, dodać mniejszą połowę sera, pieprz i sól,wlać do makaronu, dokładnie wymieszać łyżką, parówki zdjąć z osłonki, obgotować, przestudzić, pokroić w plaserki, dodać domakaronu i wymieszać. Naczynie do zapiekania lekko posmarować masłem,wyłożyć makaron.
Resztę sera wymieszać ze śmietaną i 2 jajkami, polać makaron.
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 st C około 30-40 min.
Smacznego.