Makaron z tuńczykiem na zimno
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
– 250 g makaronu świderki Lubella
– 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
– 1/2 puszki z kukurydzy
– 3 łyżeczki kaparów
– kilka czarnych oliwek
– 4 suszone pomidor(z oliwy)
– 200 g pomidorków koktajlowych(najlepiej mieszanka)
– olej słonecznikowy
– sól
– pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według opisu na opakowaniu, odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Do zimnego makaronu dodajemy dokładnie odciśniętego tuńczyka, odcedzoną kukurydzę, kapary, przekrojone na pół oliwki i pomidorki koktajlowe. Pomidory suszone kroimy w kostkę, dodajemy do makaronu. Całość przyprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Dodajemy oleju słonecznikowego i całość delikatnie mieszamy. Podajemy jako osobne danie lub sałatkę makaronową.