Risotto z grzybami leśnymi

16 października 2013, dodał: Izabela77
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

 1 szklanka ryżu Risotto

– 150 g grzybów leśnych

– 1 l bulionu

– 3-4 łyżki masła

– 1 mała cebula

– 1 ząbek czosnku

– parmezan

– pieprz

– natka pietruszki

– kieliszek białego wytrawnego wina

– oliwa

 

Przygotowanie:

 

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i oliwy, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, podsmażamy tak aby nie zaczęła się rumienić. Dodajemy umyte i pokrojone grzyby i podduszamy około 15 minut. Dodajemy drobno posiekany czosnek, wsypujemy ryż i wszystko razem chwilkę smażymy cały czas mieszając. Wlewamy wino, mieszając czekamy aż odparuje alkohol.

W garnku przygotowujemy bulion do którego dodajemy natkę pietruszki i zostawiamy na małym ogniu. Za pomocą łyżki wazowej dodajemy bulionu i mieszamy co jakiś czas do wchłonięcia większości płynu. Ponownie dodajemy bulion, mieszamy i powtarzamy tą czynność aż ryż będzie miękki. Na koniec dodajemy masło, parmezan, łyżkę posiekanej natki pietruszki, mieszamy i do smaku doprawiamy pieprzem.

Risotto powinno mieć kleistą aksamitną konsystencję.

file1381946056