Rozgrzewająca i zdrowa zupa gulaszowa z fasolką

6 października 2013, dodał: modliszka
Artykuł zewnętrzny

składniki:

– ok 1 kg łopatki wieprzowej
– 300 g fasolki szparagowej zielonej
– 4 szt papryki czerwonej
– 300 g pieczarek
– 3 szt ogórka kiszonego
– 3,4 łyżki przecieru pomidorowego
– sól
– czarny pieprz (może być cayenne dla odważnych)
– kawałek imbiru w korzeniu
– 3,4 ząbki czosnku
– 1 bulion

przygotowanie:
Mięso kroimy w cienkie i podłużne paski i wrzucamy do miski, obsypujemy 2-3 łyżkami mąki.
Na patelnię wlewamy troszkę oleju i przysmażamy nięso. Tak przysmażone mięso wrzucamy do ok. 1l gotującego się bulionu.
Gotujemy do miękkości tak z ok 1 godz. Kroimy paprykę w paski, ogórki w paski, kroimy pieczarki, imbir ścieramy na drobnych oczkach.
Po ok 45min jak mięso jest już lekko miękkie, dodajemy pieczarki, paprykę, ogórki, fasolkę oraz imbir.
Dodajemy 2 łyżki przecieru pomidorowego i gotujemy zupę pod przykryciem ok 20min a potem przyprawiamy solą, pieprzem oraz wyciśniętym czosnkiem.
Najlepiej smakuje z dodatkiem pokrojonej bagietki czosnkowej na ciepło :-)

 

file1381096760