Rozgrzewający bigos z cukinii z nutą lubczyku
składniki:
-3 kg wydrążonej cukinii
-4 młode marchewki
-500 g kiełbasy śląskiej
-2 duże cebule
-olej rzepakowy
-500 g pomidorów lima
-kopiasta łyżeczka soli
-kopiasta łyżeczka pieprzu
-3 kopiaste łyżeczki słodkiej papryki
-magii
-40 g koncentratu pomidorowego
-spora garść ususzonych grzybków
-mały korzeń imbiru
-przyprawa do bigosu
-5 gałązek świeżego lubczyku (lub 3 kopiaste łyżki suszonego)
przygotowanie:
Ususzone grzybki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy pod przykryciem na bok.
Obraną i pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę szklimy na rozgrzanym oleju rzepakowym w garnku.
Cukinię myjemy i wydrążamy z niej nasiona po czym ścieramy ją na tarce na dużych oczkach.
Startą cukinię wrzucamy do durszlaka lub na duże sito i oprószamy ją odrobiną soli.
Odstawiamy na 30 minut aby puściła sok a po 30 minutach dokładnie ją odciskamy.
Marchewki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami.
Starte marchewki dodajemy do zeszklonej cebuli i podsmażamy.
Kiedy marchew będzie miękka, dodajemy do niej odciśniętą cukinię oraz odsączone grzybki i dusimy pod przykryciem do czasu aż całkowicie nam zmięknie.
Na patelnię z rozgrzanym olejem rzepakowym wrzucamy pokrojoną w kostkę kiełbasę śląską i podsmażoną dodajemy do garnka z cukinią.
Następnie dodajemy umyte, obrane ze skóry, pokrojone w kostkę pomidory i dusimy pod przykryciem do momentu aż się rozpadną.
Po tym czasie doprawiamy wszystko do smaku solą, pieprzem, słodką papryką. Dodajemy magii, koncentrat pomidorowy, starty ma drobnych oczkach imbir, przyprawę do bigosu oraz 3 gałązki drobno pokrojonego lubczyku.
Tak przygotowany bigos podajemy na ciepło z dodatkiem świeżego pieczywa, z ogórkiem małosolnym a nawet z kaszą gryczaną. Polecam i życzę smacznego :)