Żeberka słodko-pikantne

28 września 2013, dodał: marika1503
Artykuł zewnętrzny

SKŁADNIKI:

  • 1 kg chudych żeberek
  • 1 opakowanie przyprawy do żeberek
  • 3 liście laurowe
  • 2 łyżki mielonej słodkiej papryki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Po 8-10 suszonych śliwek i moreli
  • Olej, sól, pieprz

 

PRZYGOTOWANIE:

Żeberka umyć, pokroić na porcje, posypać solą, słodką papryką i przyprawą do żeberek. Zostawić na godzinę w chłodnym miejscu. Suszone owoce umyć, zalać przegotowaną ciepłą wodą i odstawić na godzinę. Rozgrzać olej na patelni i obsmażyć żeberka na złoty kolor. Owoce odcedzić i pokroić w paseczki. Pokroić w plasterki obrane ząbki czosnku i cebule. Na tłuszczu ze smażenia żeberek zeszklić cebule i czosnek, dodać liście laurowe, miód i pokrojone owoce, koncentrat pomidorowy, sól oraz pieprz do smaku. Wymieszać dokładnie i dusić sos na małym ogniu ok. 15 minut. Usmażone żeberka ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać przygotowanym sosem, przykryć i dusić w piekarniku nagrzanym do 180o C do miękkości (ok. 1 godz.).

file1380398835