sałatka z pulpecikami
Artykuł zewnętrzny
składniki:
300 g mięsa mielonego
2 kromki chleba
1 jajko
1 mała cebula
1 kalafior
8 pomidorków truskawkowych
pęczek koperku
2 łyżki mąki
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka musztardy dijon
sól, pieprz, papryka słodka i ostra, oregano
- kromki chleba moczymy w wodzie, odciskamy, dodajemy do mięsa mielonego,
- cebulę kroimy w drobną kostkę, koper siekamy,
- cebulę i połowę kopru dodajemy do masy mięsnej, wbijamy jajko, przyprawiamy, dokładnie mieszamy,
- formujemy małe kuleczki, obtaczamy w mącę i smażymy na złoty kolor,
- pulpeciki odstawiamy do ostygnięcia,
- kalafior dzielimy na różyczki, zalewamy wrzątkiem na kilka minut, odcedzamy, przelewamy zimną wodą,
- pomidorki kroimy na pół,
- do miski wkładamy, kalafior, pomidory i pulpeciki, posypujemy pozostałym koprem,
- z oliwy, octu, musztardy, soli i pieprzu robimy sos,
- polewamy sałatkę i mieszamy