sałatka z pulpecikami

13 marca 2012, dodał: Marta
Artykuł zewnętrzny

składniki:

300 g mięsa mielonego

2 kromki chleba

1 jajko

1 mała cebula

1 kalafior

8 pomidorków truskawkowych

pęczek koperku

2 łyżki mąki

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka octu winnego

1 łyżeczka musztardy dijon

sól, pieprz, papryka słodka i ostra, oregano

  • kromki chleba moczymy w wodzie, odciskamy, dodajemy do mięsa mielonego,
  • cebulę kroimy w drobną kostkę, koper siekamy,
  • cebulę i połowę kopru dodajemy do masy mięsnej, wbijamy jajko, przyprawiamy, dokładnie mieszamy,
  • formujemy małe kuleczki, obtaczamy w mącę i smażymy na złoty kolor,
  • pulpeciki odstawiamy do ostygnięcia,
  • kalafior dzielimy na różyczki, zalewamy wrzątkiem na kilka minut, odcedzamy, przelewamy zimną wodą,
  • pomidorki kroimy na pół,
  • do miski wkładamy, kalafior, pomidory i pulpeciki, posypujemy pozostałym koprem,
  • z oliwy, octu, musztardy, soli i pieprzu robimy sos,
  • polewamy sałatkę i mieszamy

file1267515763