Kociołek wegetariański

23 września 2013, dodał: Gad
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

10dag.ryżu

3 marchewki

1 por

1 kalarepka

20dag. boczniaków

2 łyżki masła

400ml. wywaru warzywnego

sól

pieprz

6 łyżek posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

Ryż gotować pod przykryciem, na średnim ogniu przez  25 minut. Potem odcedzić. W tym czasie oczyścić por, dokładnie umyć i pokroić w cienkie plasterki. Marchew i kalarepę oczyścić, umyć i obrać i pokroić w drobną kostkę. Grzyby oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić na duże kawałki. Masło rozpuścić w garnku, następnie dusić w nim warzywa przez kilka minut, potem dodać grzyby i poddusić. Całość zalać wywarem i gotować pod przykryciem ok.20 minut. Dodać ryż, wszystko zagotować Przyprawić do smaku i wymieszać. Potrawę posypać posiekaną natką pietruszki.