Golonka do chleba wyśmienita 2
Polecam,bardzo smakowita goloneczka,połowę zjedliśmy na śniadanie:)
Składniki:
2 duże golonki
2 duże liście laurowe
ziele angielskie 7 ziaren
pieprz 10 ziaren
2 łyżki soli
1 czubata łyżka kucharka
1 łyżka czosnku granulowanego
1 łyżka majeranku
ostra lub słodka papryka
Tym razem golonek nie nacieramy przyprawami,moczymy golonkę przez 30 min w zimnej wodzie,myjemy.
Do garnka sypiemy wszystkie przyprawy,wkładamy golonki zalewamy wodą,wody ma być tyle żeby golonki były przykryte.
Gotujemy golonki do miękkości,moje gotowały się około 1,5 godz,na małym ogniu.
Gorące golonki wyjąć z wody do większej salaterki,chwilę przestudzić,wyjąć kości.
Czyste mięso,doprawić jeszcze papryką, czosnkiem,przyprawić wg własnego uznania ,wymieszać.
Rozłożyć 2 duże kawałki foli spożywczej przylepnej,wyłożyć mięso zwinąć,formując roladę.
Następnie obwinąć kilka razy ścisło golonkę, folią żeby wszystko mocno się trzymało.
Wsadzić na noc do lodówki, aż dobrze zastygnie.
Na drugi dzień rozciąć nożyczkami folię i zdjąć,ułożyć golonkę na półmisku,pokroić w plastry.
Smacznego.