Zupa z dyni z imbirem i chilli

14 sierpnia 2018, dodał: Tapas de Colores
Artykuł zewnętrzny

Jest to zupa wegetariańska, ale może być również przyrządzona na bazie tradycyjnego rosołu. Kiedy pierwszy raz jadłam i robiłam zupę z dyni przejrzałam mnóstwo przepisów i nie widzę najmniejszego sensu gotować zupę trzymając się sztywno przepisu. Dodanie konkretnego składnika w mniejszej lub większej ilości, to tylko kwestia osobistych preferencji każdego z nas. Dlatego dodając chilli, imbir, mleczko kokosowe warto próbować smak zupy, aby wyważyć ilość składników.

file1379623358
Składniki:

  • wywar z warzyw lub rosół (dla nie wegetarian)
  • 2 duże ziemniaki
  • 1/3 puszki mleczka kokosowego
  • 1-1,5 papryczki chilli
  • utarty kawałek imbiru
  • cebula, czosnek ( 1 ząbek)
  • mleczko kokosowe, sól, pieprz
  • średnia dynia
Przygotowanie:
  • W pierwszej kolejności ugotowałam wywar z warzyw- do wody wrzuciłam pokrojone na nieduże kawałki pietruszki, selera, marchewki i 2 ziemniaki pokrojone w kostkę, liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu –  później i tak wszystko zmiksujemy ( bez liścia laurowego i ziela angielskiego)
  • Na patelni podsmażyłam pokrojoną cebulę, czosnek i chilli, dodałam do wywaru
  • Na dużej patelni podsmażyłam pokrojoną dynię, dodałam do wywaru
  • Do wywaru z cebulą, czosnkiem, chilli i dynią dodałam resztę składników tj. mleczko kokosowe, imbir, sól, pieprz i gotuję, aż zmiękną ziemniaki. Następnie wszystko zmiksowałam za pomocą blendera na gładki krem. Całość przyozdobiłam śmietanką i listkiem bazylii. Smacznego :)