Zupa czosnkowo-śmietanowa z ciabattą
Artykuł zewnętrzny
składniki:
– 3 – 4 ząbki czosnku
– cebula czosnkowa (ta biała)
– 3 ziemniaki pokrojone w kostkę
– śmietanka 36 % 100 ml
– natka pietruszki
– ciabatka lub bułeczka
– masło klarowane
– duży śmietankowy serek topiony
– kostka rosołowa drobiowa
– por – niekoniecznie
Na maśle podsmaż pokrojony w kosteczkę czosnek i cebulkę. Smaż chwilkę, dodaj posiekany mały por. Do garnak wlej litr wody, dodaj kostkę, składniki z patelni, ziemniaki i całość gotuj około 30 minut. Na koniec dodać serek, śmietankę, całość można zblendować na gładki krem. Na koniec przygotuj grzanki – ja dodaję pourywane kawałeczki ciabatty (podpatrzone we włoskiej kuchni). Posyp natką pietruszki. PYCHA!!!