Tajska zupa kokosowa z kurczakiem

11 września 2013, dodał: Szybkie gotowanie
Artykuł zewnętrzny

Delikatnie kwaskowa z wyczuwalną trawa cytrynową, lekko pikantna. Pięknie pachnie, rozgrzewa i na dodatek jest pyszna.

Składniki dla 3 osób:
  • 50 g pasty Tom Kha
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżka sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
  • 300 g piersi z kurczaka (lub owoców morza)
  • 6-7 pieczarek
  • garść mieszanki warzywnej
  • 200 ml wody

Zagotować w garnku 200 ml mleczka kokosowego, dodać pastę oraz pokrojonego w kawałki kurczaka. Poddusić, a następnie dodać 200 ml wody i zagotować. Dodać pokrojone pieczarki, sos sojowy, 200 ml mleczka kokosowegodoprowadzić do wrzenia. 

file1378907063