Włoska Zupa minestrone – oryginalny przepis
składniki:
2 marchewki
pietruszka
por
3 ziemniaki
czerwona papryka
mała cukinia
cebula
1 puszka białej fasoli (200 g po odsączeniu)
150 g zielonej fasolki szparagowej
kawałek białej kapusty
2,5 litra bulionu
oliwa z oliwek
100 g ryżu
ząbek czosnku
3 łyżki koncentratu pomidorowego
sól,pieprz do smaku
1 łyżeczka suszonej bazylii
posiekana natka pietruszki
Marchewki, pietruszkę, cukinię, paprykę, ziemniaki oczyścić i pokroić w kostkę.
Por w krążki. W rondlu rozgrzać oliwę,przesmażyć posiekaną cebulę.
Dodać warzywa,poddusić. Zalać gorącym bulionem,dodać fasolkę szparagową i poszatkowaną kapustę,gotować 15 minut. Dodać ryż i gotować kolejne 15 minut. Czosnek poszatkować dodać do zupy, następnie dodać,białą fasolę, koncentrat pomidorowy,bazylię i natkę, przyprawić, zagotować.