Kuchnia Billa: Notting Hill
Premiera: poniedziałek 2 września o 18:00
wyłącznie w BBC Lifestyle
(10 x 25 minut)
Australijski szef kuchni Bill Granger sprawi, że życie widzów nabierze nowego smaku. Bill słynie z tego, że uwielbia prostotę oraz wierzy w łatwe, szybkie i przyjemne gotowanie. Nauczy widzów jak przyrządzać smakowite potrawy, korzystając z kilku prostych trików i składników.
Twitter: @BBCPolska
WPROWADZENIE
Bill Granger od zawsze był przekonany, że gotowanie powinno być łatwe i przyjemne. Nie chodzi o to by gotować szybko kosztem jakości potraw. Bill chce przekonać widzów, że mogą codziennie jeść pyszne, świeżo przyrządzone dania. „W Australii nie nazywamy tego fast foodem ani jedzeniem ekspresowym – mówimy po prostu o jedzeniu!” – przyznaje Bill.
Bill wraz z rodziną przeniósł się z Sydney do londyńskiego Notting Hill, by otworzyć tam własną restaurację i zaistnieć na kulinarnej mapie Londynu. Kucharz uwielbia odkrywać nowe produkty i sposoby gotowania. Zawsze trzyma się zasady, w myśl której najważniejsze jest korzystanie z jak najlepszych składników i przyrządzanie ich w jak najprostszy sposób.
Program Kuchnia Billa: Notting Hill będzie pokazywany we wrześniu wyłącznie w BBC Lifestyle. To dzięki niemu widzowie poznają przepisy na wiele wyśmienitych dań i niejedną kulinarną sztuczkę, która ułatwi gotowanie.
Bill zaprezentuje pomysły na wyśmienite dania m.in. pyszne naleśniki – znakomite na śniadanie; zapiekanki w cieście filo – idealne na lunch, oraz powoli pieczoną meksykańską wieprzowinę, nadającą się na rodzinną kolację. W każdym z odcinków przedstawiamy smakołyki dostępne w danej porze roku.
Warto dodać, że oprócz gospodarza programu, główną rolę w serialu będą odgrywać londyńskie targi – zwłaszcza ten w Notting Hill. Stanowią one dla Billa niewyczerpane źródło inspiracji. Na każdym rogu ulicy, w każdym zaułku, znaleźć można ludzi gotujących przeróżne potrawy. Na targach spotykają się kultury i kuchnie z całego świata – nic więc dziwnego, że wyprawy na targ są dla Billa wielką przyjemnością.
Bill podróżuje nie tylko po targach Londynu – będziemy mu także towarzyszyć w wyprawie do Szwecji. „To nie to samo, co plaża Bondi, ale jedzenie jest tu bardzo świeże, a tutejsza kuchnia po prostu niesamowita!”
STRESZCZENIA ODCINKÓW
Odcinek 1 – Dzień bez pracy
W pierwszym odcinku programu Bill urządza się w swym nowym domu i w restauracji. Pracuje niemal na okrągło, dlatego postanawia zrobić sobie dzień przerwy. Nareszcie będzie miał czas przygotować coś dla rodziny. Rano wszyscy zjedzą wspólne śniadanie, a potem wybiorą się na spacer do Hyde Parku. Córeczki Billa uwielbiają naleśniki na bazie zsiadłego mleka, serwowane z karmelizowanym rabarbarem – można je kupić na pobliskim targu Portobello. W czasie wiosennej przechadzki po parku wszyscy rozgrzeją się zupą z ciecierzycy z kiełbaską chorizo. Na zakończenie leniwego londyńskiego dnia Bill przygotuje aromatyczne, śródziemnomorskie pierożki z kurczakiem, oliwkami
i cytryną. Potem pozostanie mu już tylko zasiąść do rozwiązywania krzyżówki… Dopełnieniem idealnego popołudnia będzie pyszna kawa i kawałek ciasta
z przyprawionymi gruszkami, jagodami i migdałami.
Odcinek 2 – W domowej kuchni
W drugim odcinku serialu BBC Lifestyle Bill wyznaje, że choć uwielbia podróże, najbardziej lubi wracać do domu i do swojej kuchni. Dziś zaprezentuje przepisy na dania, które kojarzą mu się z powrotami do rodziny.
Pierwsze z nich tobrązowy ryż zasmażany z imbirem, jajkiem i szczypiorem. To jedno z ulubionych dań Billa, które może jeść na okrągło. Przyrządzi także pyszną zupę
z dyni, doprawioną korzennymi przyprawami, i podawaną z przysmażonymi pestkami dyni. Gotuje się ją niemal błyskawicznie, a efekt jest zawsze znakomity!
Bill bardzo lubi pieczoną jagnięcinę. Jest ona równie popularna w Wielkiej Brytanii, co na antypodach. Zainspirowany niedawną wizytą we Włoszech Bill przygotuje ją dziś
z chlebem, koprem włoskim i chili.
Prawdziwe angielskie lato nie obejdzie się bez lodów z masą cytrynową i deseru
z malinową galaretką.
Pysznie jest wracać do domu…
Odcinek 3 – Notting Hill
Choć przeprowadzka z Australii do Anglii była wielkim przeżyciem dla Billa i jego rodziny, warto było się tu przenieść i stać się częścią londyńskiej sceny kulinarnej. Bill miał jasno sprecyzowane marzenia – chciał mieszkać w Notting Hill. W tym zakątku stolicy znaleźć można wszystko, czego Billowi trzeba – od mody, po uliczne budki z jedzeniem. Tempo tutejszego życia jest także inne niż w reszcie miasta.
W tym odcinku Bill zaprezentuje dania, które według niego oddają naturę Notting Hill. Dzielnica ta jest, według gospodarza naszego programu, równie elegancka, co nieokrzesana. To połączenie bardzo Billowi odpowiada.
Poznamy przepisy dla wielbicieli modnego i zdrowego jedzenia. Na początek: sałatka
z wielkimi krewetkami, arbuzem i ziołami – inspirowana podróżami przez południowo-wschodnią Azję. Potem ziemniaki w curry, podawane z jajkiem sadzonym – świetny sposób, by zapewnić pożywne śniadanie (a może i wczesny obiad?) każdemu, kto ciężko pracuje. Skrzydełka z kurczaka, podawane z ostrym chutneyem z brzoskwini dowodzą, że Bill doskonale zna jedzenie serwowane w nowych gastro-pubach, które ostatnio wyrastają w Londynie jak grzyby po deszczu.
Jeśli lubicie staromodne, pieczone desery – a przy tym dbacie o linię – musicie spróbować deseru z limonki i kokosa. Jest wprost niewiarygodnie smaczny!
Odcinek 4 – Kuchnie świata
Gdy Bill dorastał w Australii, duży wpływ na to, co dziś lubi gotować i jeść mieli jego sąsiedzi, pochodzący z południowo-wschodniej Azji. Dziś, w Londynie, Bill ma szansę próbować przysmaków z całego świata. Najbardziej odpowiada mu chyba jedzenie z Ameryki Południowej. Niedawna podróż do Meksyku zainspirowała go do eksperymentowania
z tamtejszymi produktami. Oczywiście Bill używa ich na swój własny, niepowtarzalny sposób.
W czwartym odcinku zobaczymy jak Bill szykuje łopatkę wieprzową z marynowaną czerwoną cebulą. Mięso jest tak miękkie, że samo odchodzi od kości! Bill poda je
z kremowym puddingiem z kukurydzy – potrawą w stylu Tex-Mex. Nasz gospodarz uwielbia ostre potrawy, ale rodzina nie zawsze podziela jego zdanie… Gdy więc nadarza się okazja, Bill szykuje sobie wielką michę kurczaka na ostro z ryżem. Listę dzisiejszych propozycji zamyka kawowy crème caramel oraz rybna potrawa ceviche z awokado, jabłkiem i soją. Połączenie kuchni japońskiej z meksykańską wydawać się może zaskakujące, jednak okaże się wyjątkowo dobre!
Odcinek 5 – Szybko, łatwo i przyjemnie
Według Billa Londyn jest jak jedne wielkie delikatesy – można tu bez trudu dostać specjały
z całego świata. Pełno tu sklepów sprzedających produkty, dzięki którym życie kucharzy staje się łatwiejsze.
Bill prowadzi restaurację, ale gotuje też w domu. Nic więc dziwnego, że stara się by jego potrawy były łatwe, wymagały użycia dostępnych produktów i jak najszybciej trafiały na stół.
Dziś dowiemy się, jak zrobić kiełbaski pieczone z papryką i cebulą. To danie jednocześnie proste i znakomite! Trudno o lepszy pomysł dla początkujących kucharzy.
Tażin ze słodkich ziemniaków i ryby, serwowany z kuskusem to kolejne proste danie, które ma głęboki, korzenny aromat i słodko-wędzony smak rodem z Ameryki Północnej.
Bill bardzo lubi wszelkie kluski i makarony. Poznamy przepis na klasyczny chiński makaron doprawiony tym, co znajdziemy w lodówce.
Wydawało wam się, że staromodny deser znany jako Rocky Road odszedł już
w zapomnienie? Poczekajcie, aż Bill poda swój przepis na Rocky Road z wiśniami!
Odcinek 6 – W świecie przypraw
W czasie Londyńskiego Tygodnia Mody miasto przeżywa prawdziwe oblężenie. Podczas przyjęcia po jednym z pokazów Bill będzie gotował dla swych ulubionych projektantów mody i ich współpracowników. Główny motyw imprezy to „przyprawy i oryginalność”. Dla Billa to nic trudnego: podaje smażone frytki z kaszkiquinoa z majonezem Red Eye. Znikają niemal natychmiast podobnie jak lekko podwędzane, korzenne bułeczki
z wołowiną, doprawioną anchovies i chili, i podawane z pastą tahini. Znakomicie nadają się na eleganckie przyjęcie, ale jednocześnie nie pozwalają zapomnieć o typowym jedzeniu z ulicy. Modni goście nie gardzą też tortillami, wypełnionymimozzarellą, czarną fasolą i yuzu. Przyjęcie można uznać za sukces!
Po powrocie do domu Bill przygotuje ulubione danie jednej ze swych córek: tajskie curry z kurczakiem i słodkim ziemniakiem. Potem zaś rodzina wspominać będzie upalne dni na plażach Sydney, zajadając się lodami jogurtowymi zmango i kokosa.
Odcinek 7 – Szwecja
Dla Billa, który wychowywał się w Australii, Szwecja mogłaby być na innej planecie. Określanie temperatury dwóch stopni poniżej zera jako „lekkiego chłodu” wydawało się bardzo dziwne komuś, kto nie schodził z deski surfingowej. Bill świadomy jest jednak, że Skandynawia przebojem bierze światową scenę gastronomiczną. Zarówno skandynawskie produkty jak i restauracje od lat cieszą się wielkim powodzeniem. Bill postanawia wybrać się do Szwecji i na własne oczy zobaczyć, co się tam dzieje.
Göteborg to drugie pod względem wielkości miasto tego kraju. Pełno tu restauracji, dlatego Bill będzie miał okazję spróbować nordyckich specjałów oraz ugotować kilka potraw – rzecz jasna, nadając im swój własny styl.
Zacznie od placuszków ziemniaczanych, podanych z łososiem i sosem musztardowo-koperkowym. Zrobi też pieczone, pikantne klopsiki – przyprawione mocniej niż te, które zwykle podają Szwedzi. Przygotowane przez niego kanapki
z krewetkami i zielonym dressingiem będą hołdem złożonym wspaniałym szwedzkim produktom. Chleb z owocami i muesli znakomicie nada się na śniadanie lub jako podstawa pysznych grzanek na kolację. Po skosztowaniu domowych lodów z jagodami, Bill postanowi także stworzyć jagodowo-karmelowy sos, który nada niepowtarzalny smak gotowym, kupnym lodom.
Odcinek 8: Życie w wielkim mieście
Londyn zafascynował Billa między innymi tym, że jest miastem niezwykle zróżnicowanym – zarówno jeśli chodzi o kultury, jak i kulinaria. To jedno z nielicznych miast, w których na śniadanie można zjeść brazylijskie przysmaki z grilla, na obiad burrito, a na kolację skubnąć tureckich płaskich chlebków. „Wszystko to ma wpływ na mój styl”, mówi Bill. „Uwielbiam podróże, które mogę odbywać, nie ruszając się z własnej kuchni.”
Dziś Bill zaprasza nas na wyprawę… po Londynie. Zacznie od inspirowanych kuchnią szwedzką batoników muesli, z nasionami, morelami i żurawiną: „Gdy nie masz czasu na śniadanie, pomogą ci dotrwać do obiadu!”
Na obiad Bill poda jedno ze swoich ulubionych dań kuchni koreańskiej, pikantną wołowinę Bulgogi ze smażonymi w woku warzywami i piekielnie ostrą pastą chili.
Klopsiki drobiowe z pancettą podawane w rosole, to danie inspirowane kuchnią Włoch. Bill nie lubi wodnistych, cienkich zupek, to danie stworzył więc w oparciu o przepisy z południowo-wschodniej Azji i ze słonecznej Italii.
Na kolację, która stanowić będzie ukoronowanie dzisiejszej „podróży”, Bill przygotuje kurczaka w stylu tajskim, gotowanego w kokosie, podanego z makaronem i orzeszkami cashew. To danie lekkie, aromatyczne i nieodparcie pyszne.
Odcinek 9: Budki i stragany
Londyńczycy nie przestają pytać Billa o powód, dla którego przeniósł się do ich miasta – co mu przyszło do głowy? Przecież mieszkał w słonecznym Sydney! Odpowiedź jest prosta: „Londyn kipi energią, nigdzie indziej nie robi się tyle szumu wokół jedzenia. Uwielbiam zróżnicowanie tego miasta, spotyka się tu tyle kultur, pojawia się mnóstwo kulinarnych pomysłów. Niezwykle popularny jest trend, którego chyba nigdy nie będę miał dosyć: sprzedawanie jedzenia z ulicznych straganów.”
Wiele potraw, które Bill gotuje w domu, powstaje dzięki inspiracjom, przywiezionym
z podróży i takim, na które Bill trafił na ulicy. W Notting Hill ze straganów można kupić wszystko – od wegetariańskich kotlecików falafel po wietnamską wieprzowinę Bahn-mi.
W tym odcinku Bill postanawia urządzić uliczną imprezę dla znajomych. Wybiera przepisy, które oddają jego zamiłowanie do potraw na wynos: tureckie gozleme ze szpinakiem, miętą i orzeszkami pinii – malutkie pierożki, wypełnione smakowitym nadzieniem; meksykańskie rybne tacos – filety z ryby, panierowane w polencie, a do tego małe tortillas wypełnione chłodnym guacamole; wieprzowina Bahn-mi limonkowym majonezem to smakowite połączenie pomysłów francuskich i wietnamskich: słodko-ostra wieprzowina z grilla, serwowana jest z chrupką sałatą i sosem w bagietce.
Jak przystało na Australijczyka z krwi i kości – Bill zachwala australijskie burgery. Podaje je z sosem barbeque, grillowanym ananasem i buraczkami, a dla zachowania australijskiej tradycji – z jajkiem sadzonym. Aż trudno uwierzyć, ale to wszystko znakomicie do siebie pasuje!
Odcinek 10: Nie ma jak w domu
To już koniec pierwszej serii. Przeprowadzka z Sydney do Londynu skłania Billa do rozmyślań o jedzeniu i gotowaniu. W dzieciństwie często piekł wraz z tatą kurczaka, potem zaś spędzał wakacje wędrując po Europie i odkrywając smaki krajów śródziemnomorskich. Dziś dzięki tym wspomnieniom tworzy nowe przepisy, nie zapominając jednocześnie
o daniach, które przeszły w jego rodzinie do tradycji.
„Pora na kurczaka pieczonego w papryce i kminku”, mówi Bill.„Piekę go z wędzoną papryką i nasionami kminku, a potem podaję z kwaskową salsą z granatów. Nie jestem pewien czy mojemu tacie smakowałaby taka ilość czosnku, ale mnie smakuje na pewno!”
Pierwszym popisowym daniem Billa był klasyk z Prowansji, Pissaladiere – pieczone na miękko cebule, anchovies i oliwki – danie proste i wyśmienite.
Gdy Bill po raz pierwszy skosztował tajskiej sałatki z wołowiną, okazała się ona prawdziwym odkryciem. Dziś także uwielbia połączenie grillowanego mięsa, chrupkiej sałaty z dodatkiem mięty i kolendry, z dressingiem o aromacie i ostrości tajskiej kuchni.
Na koniec zobaczymy jak Bill robi pyszny deser: tort bezowy według przepisu swej mamy. Jedyną poczynioną zmianą jest dodanie pistacji. Odkąd Grangerowie przenieśli się do Londynu Bill porzucił dawniej ulubione kiwi i owoce passiflory – i przestawił się na klasyczne angielskie truskawki. W czasie niedawnych odwiedzin w pałacu Buckingham poznał pewien sekret, którym podzieli się z widzami…
BILL GRANGER
Bill Granger to kucharz, autor książek kucharskich i właściciel kilku restauracji. W wieku 19 lat przeprowadził się
z Melbourne do Sydney. Miał zaledwie 22 lata, gdy na przedmieściach tego miasta, w Darlinghurst, otworzył swą pierwszą restaurację o nazwie Bills.
Obecnie prowadzi w Sydney jeszcze dwa lokale, ma także restauracje w Kamakurze, Tokio i Jokohamie. Swą pierwszą restaurację w Londynie, Granger & Co, otworzył w Notting Hill w listopadzie 2011 roku.
Książki kucharskie Billa okazały się międzynarodowymi bestsellerami. Najbardziej znane tytuły to BILLS FOOD, SIMPLY BILL, EVERY DAY oraz BILL’S EVERYDAY ASIAN. Na całym świecie sprzedano ich ponad million egzemplarzy.
Najnowsza książka Billa, EASY ukazała się w Wielkiej Brytanii nakładem wydawnictwa Harper Collins w sierpniu 2012 roku.
Bill pisze dla pism Delicious, Taste oraz Waitrose Kitchen, ma także stałą kolumnę kulinarną na łamach dziennika Independent.
Trzy firmowane przez Billa seriale – Bill’s food, Bill’s Holiday oraz Bill’s Tasty Weekends – obejrzeli widzowie w ponad 30 krajach.