Pierogi z białym serem i botwinką

14 sierpnia 2013, dodał: martamp
Artykuł zewnętrzny

Ciasto na pierogi:

około 1,5 szkl. mąki
1/3 szklanki ciepłej wody
1 jajko
1,5 łyżki oleju rzepakowego
szczypta soli

Z podanych składników zagnieść sprężyste ciasto. Jeśli jest za suche – dodać wody, gdy za wilgotne – dosypać mąki.


FARSZ:
pęczek botwinki  lub 2 młodziutkie buraczki z liśćmi
1 cebula – najlepiej też młoda
150 g białego sera
łyżka oleju rzepakowego
sól, pieprz


Botwinkę posiekać, buraczki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebulkę pokroić w drobną kostkę.
Olej rozgrzać, wrzucić cebulkę – zeszklić. Dodać buraczki – przesmażyć 2 minuty. Dodać botwinkę – poddusić około 5-7 minut.
Ostudzić.
Do zimnych buraczków dodać ser, sól pieprz – połączyć.

Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać koła, napełniać farszem – sklejać pierogi.
Gotować w osolonej wodzie – do wypłynięcia.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Nietypowa aranżacja biura - jak sąd…
Nietypowa ale praktyczna aranżacja biura może być jak najbardziej. Podoba mi się!
"nocne marki" - dozwolone po 22 :)
Ja bardzo późno chodzę spać, więc zanim zasnę co nie mam z tym...
Depilacja-co najlepsze?
Depilatory laserowe są bardziej precyzyjne niż IPL. Wielu ekspertów uznaje, że jest to najskuteczniejsza...
Torebka duża czy mała?
Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...